(DOC) Foștii președinți ai Republicii Moldova ar putea rămâne fără protecție de stat. Proiect de lege
Full Article 2 minutes read

(DOC) Foștii președinți ai Republicii Moldova ar putea rămâne fără protecție de stat. Proiect de lege

Foștii președinți și prim-miniștri ar putea rămâne fără protecție de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat și înregistrat în Parlament de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp. Acesta a argumentat că nu există argumente ce ar demonstra că foștii demnitari sunt expuși pericolului și, în același timp, prin modificările propuse, se vor economisi resursele publice.

Potrivit proiectului de lege, de protecție de stat ar urma să beneficieze doar președintele țării, șeful legislativului și prim-ministrul, însă doar pe durata mandatului. În același timp, foștii demnitari de rang înalt ar putea fi privați de acest drept. Autorul inițiativei, deputatul PAS Lilian Carp a argumentat că, în acest mod, vor fi economisiți banii publici.

Prezentul articol a fost modificat în scopul  excluderii serviciilor de protecție din partea statului pentru anumite categorii de demnitari, precum și pentru persoanele care au deținut funcțiile de președinte al Republicii Moldova, președinte al Parlamentului sau prim-ministru al Republicii Moldova. Urmare a precedentelor și analizelor efectuate până în prezent, nu există motive, argumente plauzibile ce ar demonstra că persoanele respective sunt expuse pericolului sub aspectul securității personale, libertății de acțiune și sănătății lor”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul mai prevede că, pe durata mandatului președintelui țării, președintelui Parlamentului și prim-ministrului se acordă protecție și membrilor de familie: soț/soție, copii. Șeful statului poate dispune acordarea protecției și altor demnitari sau persoane și/sau membrilor lor de familie la solicitarea scrisă a instituțiilor interesate sau din inițiativă proprie dacă se constată o stare de pericol sau există informații despre organizarea de acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea lor, notează IPN.

Beneficiarii de protecție de stat pot refuza protecția sau paza acordată, informând în scris despre refuz, cu excepția timpului pentru care a fost declarată stare de urgență, de asediu sau de război sau în cazul existenței unei stări de pericol, sau dacă există informații despre organizarea de acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea lor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: