DOC Importul cărnii de pui și a ouălor din Ucraina ar putea fi interzis
Full Article 2 minutes read

DOC Importul cărnii de pui și a ouălor din Ucraina ar putea fi interzis

Republica Moldova ar putea interzice importul de carne de pasăre și ouă din Ucraina, din cauza riscului de răspândire a gripei aviare. Un document în acest sens a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și urmează a fi examinat de către cabinetul de miniștri. 

Potrivit proiectului, până la data în care Organizația Mondială a Sănătății va anunța despre lichidarea gripei aviare în Ucraina, în țara noastră va fi instituit embargo asupra:

1) păsărilor de curte, a păsărilor ţinute în captivitate sau a altor păsări, al produselor şi subproduselor obţinute de la acestea, receptive la virusul gripei aviare;
2) materialului seminal, ovulelor şi embrionilor provenite de la păsări, receptive la virusul gripei aviare;
3) cărnii, preparatelor din carne, produselor din carne şi al oricăror alte produse care conţin carne de pasăre, ouălor;
4) materiei prime pentru furaje, furajelor combinate, furajelor complementare, preamestecurilor şi furajelor complete.

Reprezentanții instituției susțin că interzicerea importului cărnii din Ucraina nu va influența prețul acesteia pe piața internă a Republicii Moldova. Volumul necesar pentru consum îl vor putea asigura fermierii locali.

Potrivit datelor instituției, pentru populația de 2,682 milioane, (conform datelor Biroului Național de Statistică), necesarul de consum constituie 85 mii tone. În 2019, 70% din cantitatea necesară a fost asigurată de fermierii autohtoni.

Anul trecut, din cantitatea totală de carne importată (18407 tone), peste 14 mii de tone au fost aduse din Ucraina. Reprezentanții instituției consideră că, din cauza faptului că Uniunea Europeană, Georgia și Belarus au interzis importul de carne din Ucraina, Kievul a majorat cantitatea de carne exportată în Republica Moldova.

Amintim că, din cauza focarului de gripă aviară care a fost înregistrat în regiunea Vinița din Ucraina, UE a sistat, temporar, importul de carne din Ucraina, a preparatelor din carne, precum și produselor din carne netratate termic. Ouălele și produsele din ouă nu au fost supuse embargoului.

La începutul anului curent, mai multe focare de gripă aviară au fost înregistrate în Polonia. La fermele de păsări din apropierea frontierei cu Ucraina și Belarus, virusul H5N8 a ucis cel puțin 40 de mii de curcani și gâște, iar în vest – circa 65 de mii de găini.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: