DOC Judecătorii vor să-l amnistieze pe Grigorciuc, pentru palma lui Sîrbu. Activistul nu este de acord
Full Article 3 minutes read

DOC Judecătorii vor să-l amnistieze pe Grigorciuc, pentru palma lui Sîrbu. Activistul nu este de acord

Activistul civic Pavel Grigorciuc a fost scutit de pedeapsă pentru palma pe care i-a dat-o ex-deputatului Sergiu Sîrbu și încăierarea cu fostul procuror Nicu Șendrea. Cauza penală a căzut sub incidența legii amnistiei, în contextul celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Judecătoria Buiucani, pe 28 aprilie. Grigorciuc a anunțat că o va contesta.

După trei ani de judecată, instanța a decis să pună punct în dosarul penal în care este vizat Grigorciuc, în contextul agresiunii fizice față de fostul deputat Sergiu Sîrbu și fostul procuror Nicu Șendrea. Totuși, activistul civic va trebui să achite suma de 2460 lei, pentru încasarea cheltuielilor de judecată.

Judecătorul a dispus ca îmbrăcămintea lui Șendrea, care a fost ridicată acum trei ani drept „corp delict” să fie returnată proprietarului.

Sentința urma să fie pronunțată pe 31 martie, însă ședința a fost amânată în contextul deciziei Comisiei pentru situații excepționale, prin care majoritatea examinărilor dosarelor a fost suspendată.

Pe pagina sa de Facebook, Grigorciuc a comentat decizia instanței de judecată. Acesta a menționat că intenționează să o atace cu apel și să solicite achitarea sa deplină. „Incidentul constituie maximum o încălcare administrativă, însă a fost examinat timp de 3 ani în prima instanță. În timp ce dosarele privind furtul miliardului sunt tărăgănate și niciun ban nu este returnat în bugetul țării”, a menționat acesta.

DOC Judecătorii vor să-l amnistieze pe Grigorciuc, pentru palma lui Sîrbu. Activistul nu este de acord

Павел Григорчук/Facebook

Amintim că, în martie 2019, Grigorciuc a fost acuzat de huliganism, după ce l-a lovit pe Sergiu Sîrbu, care atunci era parlamentar. Activistul a petrecut în arest preventiv timp de 3 luni, după care a fost plasat sub control judiciar. Sîrbu susținea că a fost bătut, în timp ce Grigorciuc – că a fost doar o palmă peste față.

În septembrie 2019, între Grigorciuc și procurorul Nicu Șendrea a avut loc o încăierare. Pe rețelele de socializare a fost publicat un video, în care se vede cum acuzatorul de stat este lovit cu piciorul. Procuratura Generală a anunțat că Șendrea a fost spitalizat iar pe numele lui Grigorciuc a fost inițiat un nou dosar penal pentru huliganism. Activistul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, iar dosarele au fost comasate.

În 2020, Șendrea a demisionat din organele procuraturii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: