DOC Partidele din Moldova au primit anul trecut peste 34 mln de lei din buget. Unde au ajuns cei mai mulți bani?
Full Article 2 minutes read

DOC Partidele din Moldova au primit anul trecut peste 34 mln de lei din buget. Unde au ajuns cei mai mulți bani?

Partidele politice din Republica Moldova au primit, în 2021, din bugetul de stat, peste 34 de milioane de lei, în funcție de rezultatele scrutinelor electorale. Informația a fost prezentată de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, în cadrul ședinței plenare de azi. 

Potrivit Parlamentului, pe parcursul anului 2021, patru partide politice au fost sancționate după ce nu au respectat transparența finanțării partidelor politice în rapoartele financiare depuse la CEC. Cele patru formațiuni politice au fost lipsite de subvenții de la stat pentru o perioadă de la șase luni la un an.

De asemenea, cinci partide politice au fost obligate să întoarcă în bugetul de stat contravaloarea donațiilor încasate contrar legii. Este vorba despre formațiunile care au încasat donații de la persoanele juridice cu datorii la bugetul de stat sau care au avut încheiate contracte de achiziții publice cu persoanele respective în ultimii trei ani. Totodată, 30 de partide politice au primit atenționări.

În primul semestru al anului 2021, 42 de partide politice au prezentat rapoartele financiare. Potrivit datelor, doar 35 au respectat termenul legal.

În baza raportului prezentat, Comisia Electorală Centrală a reiterat necesitatea de îmbunătățire a legislației pentru a responsabiliza partidele și a introduce răspunderea juridică, în cazul în care partidele politice nu își raportează finanțele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: