DOC Proiect de lege: În Moldova vor putea fi aduse vaccinuri anti-Covid cu un termen de valabilitate mai mic de 6 luni
Full Article 3 minutes read

DOC Proiect de lege: În Moldova vor putea fi aduse vaccinuri anti-Covid cu un termen de valabilitate mai mic de 6 luni

În Republica Moldova ar putea fi aduse vaccinuri anti-Covid cu un termen de valabilitate mai mic de 6 luni, însă nu mai mic de 50% din cel declarat. În acest sens, Guvernul se pregătește să avizeze pozitiv un proiect de lege elaborat de către deputatul PAS Dan Perciun. Inițiativa a fost inclusă în ordinea de zi a cabinetului de miniștri, planificată pentru 2 februarie.

Proiectul de lege elaborat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost înregistrat în data de 30 decembrie 2021. Parlamentarul a remarcat că unele tipuri de vaccin anti-Covid sunt produse într-un ritm accelerat, iar din considerente specifice, termenul este mai mic decât în cazul altor vaccinuri.

Din aceste considerente, majoritatea vaccinurilor anti Covid-19 au un termen de valabilitate de 6 luni. Totodată, procesul de planificare a distribuțiilor internaționale, procesul de procurare și logistică ocupă și ele o parte considerabilă de timp. Iar în cazul vaccinurilor livrate în calitate de ajutoare umanitare, termenul de valabilitate în unele cazuri este mai mic de 6 luni”, se arată în nota informativă.

Pe de altă parte, Legea cu privire la ajutoarele umanitare prevede că, în cazul în care sunt donate medicamente incluse în lista celor vitale și esențiale, acestea pot fi introduse în țară chiar dacă au un termen de valabilitate mai mic de un an, însă nu trebuie să fie mai mic de 6 luni. Respectiv, prin prezentul proiect se propune facilitarea importului în R. Moldova în calitate de ajutor umanitar a vaccinurilor anti Covid-19 cu termen mai mic de 6 luni.

În acest sens, în vederea utilizării eficiente a vaccinurilor anti-Covid-19 cu termen mai mic de 6 luni, la momentul recepționării, de către autoritățile competente va fi analizat raportul risc-beneficiu, gradul de asimilare, etc”, se arată în proiectul de lege elaborat de Perciun.

Ministerul Sănătății a examinat proiectul de lege și a decis să îl avizeze pozitiv, însă cu o modificare.

Ținând cont de faptul că vaccinurile destinate imunizării împotriva infecției cu noul coronavirus au un termen de valabilitate scurt (între 6 și 9 luni) și un șir de aspecte logistice specifice (condiții de transportare cu respectarea „lanțul frigorific” și păstrare la temperaturi extrem de scăzute, uneori sub -25° C), inițiativa legislativă este binevenită, dar cu condiția că la momentul intrării în țară termenul restant să nu fie mai mic de 50% din cel declarat.Considerăm imperativă această completare, care ar permite evitarea riscului de neasimilare a vaccinurilor donate, luând în considerare atitudinea rezervată pe care o manifestă populația față de imunizare, și ar preîntâmpina apariția unor cheltuieli suplimentare în cazul necesității nimicirii vaccinurilor neutilizate”, se arată în avizul Executivului.

Astfel, Guvernul va susţine acest proiect de lege, cu completarea normei respective, după textul „mai mic de 6 luni”, cu textul
„, dar nu mai mic decât 50% din termenul restant față de cel declarat”.

Coform procedurii, după avizarea pozitivă de către Guvern a proiectului de lege, inițiativa urmează a fi examinată și dezbătută în Legislativ. Legea va intra în vigoare dacă va fi votată cu majoritatea deputaților aleși.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: