DOC Proteste non-stop în iunie, cu tehnică agricolă în PMAN. Anunțul Asociației Forța Fermierilor
Full Article 3 minutes read

DOC Proteste non-stop în iunie, cu tehnică agricolă în PMAN. Anunțul Asociației Forța Fermierilor

Asociația Forța Fermierilor intenționează să protesteze non-stop în perioada 7-30 iunie 2023, în Piața Marii Adunări Naționale. Reprezentanții Asociației au depus în acest sens o declarație prealabilă la Primăria Chișinău. 

Potrivit declarației prealabile, la manifestație vor participa o mie de persoane cu 300 de unități de tehnică agricolă.

Vă aducem la cunoștință că la data de 7-30 iunie anul 2023 non-stop în localitatea mun.Chișinău, locul PMAN dorim să desfășurăm o întrunire sub formă de protest cu tehnică agricolă. La întrunire vor participa circa 1000 de persoane cu 300 unități de tehnică agricolă”, se arată în declarație.

Scopul întrunirii, potrivit reprezentanților Asociației, „constă în manifestarea protestului față de atitudinea neglijentă din partea structurilor statului față de sectorul agroindustrial”.

Vă asigurăm că întrunirea se va desfășura în mod pașnic. În sprijinul bunei desfășurări a întrunirii, solicităm respectuos asigurarea ordinii publice”, se mai precizează în declarația prealabilă către Primăria municipiului Chișinău, semnată de directorul executiv al Asociației, Alexandru Slusari.

Pe 23 mai, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au anunțat că au protestat la Bruxelles, alături de producători agricoli inclusiv din România. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de „situația creată cu prăbușirea prețurilor la materia primă în urma presiunii producției ieftine din Ucraina”.

Forța Fermierilor a menționat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produselor agricole din Ucraina și „riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămâne unul sporit”. Astfel, Asociația a declarat că în lipsa unei reacții a Chișinăului se pregătește de protestul din 7 iunie.

Decizia de a protesta le aparține agricultorilor, dar supărarea ar trebui să fie motivată. Așa a reacționat recent ministrul Agriculturii Vladimir Bolea în contextul avertizării agricultorilor de a organiza proteste în toată țara dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole.

Pe 24 mai, Asociația Forța Fermierilor a declarat că „pentru producătorii agricoli a apărut un motiv suplimentar pentru proteste masive”. Reprezentanții asociației nu sunt de acord cu un proiect de hotărâre al Guvernului cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Pe 25 mai, Forța Fermierilor s-a dus la întâlnire cu ministrul Finanțelor Veronica Sirețeanu, dar pentru că a venit secretarul de stat, s-au întors și au plecat. Agricultorii au spus că acțiunile ministerului din 24 și 25 mai sunt „ultima picătură și provocare deschisă a producătorilor agricoli pentru a ieși în stradă”.

Pe 26 mai, reprezentanții Ministerului Finanțelor au declarat că „în momentul realizării ședinței, ministra Veronica Sireteanu era în incapacitate de a participa, fiind invitat special (moderator de sesiune) în cadrul reuniunii a 16 țări ce fac parte din constituenta Fondului Monetar International și a Băncii Mondiale, care se desfășoară în perioada 24-26 mai, în Muntenegru”.

Ministerul Finanțelor este responsabil să identifice soluții sustenabile pentru susținerea tuturor categoriilor de agenți economici, care au nevoie de asistența statului și depune efort maxim pentru a aloca resursele corespunzător. Ne exprimăm încrederea că printr-un dialog constructiv putem soluționa orice problemă”, a comunicat instituția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: