DOC „Reforma poate începe”. Litvinenco a comentat avizul Comisiei de la Veneția privind reformarea CSJ
Full Article 3 minutes read

DOC „Reforma poate începe”. Litvinenco a comentat avizul Comisiei de la Veneția privind reformarea CSJ

Comisia de la Veneția a publicat un aviz pe marginea proiectului de reformare a Curții Supreme de Justiție (CSJ) din Republica Moldova. Ministrul Sergiu Litvinenco spune că reprezentanții Comisiei au dat undă verde reformei CSJ. „Reforma Curții, după constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii, poate începe”, a concluzionat Litvinenco. 

„Comisia de la Veneția dă undă verde reformei Curții Supreme de Justiție. (…) Deși mai sunt unele lucruri de clarificat, de principiu Comisia de la Veneția se expune pozitiv asupra proiectului legii. Asta înseamnă că reforma Curții Supreme de Justiție, după constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii, poate începe”, a scris ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, pe Facebook.

Comisia a menționat că intenția de a reforma competențele CSJ este un pas în direcția corectă și a atenționat în privința importanței respectării principiului independenței interne a judecătorilor în acest proces, susține Litvinenco.

De asemenea, comunică ministrul Justiției, a fost apreciat efortul de a reduce volumul de lucru în CSJ, iar procedura să devină mai puțin birocratică.

Referitor la compoziția propusă pentru CSJ, Litvinenco declară că reprezentanții Comisiei au menționat: „Componența Curții Supreme de către judecători cu o vastă experiență în funcția judiciară și de către judecători din alte medii este o soluție foarte comună, care are avantajul de a amesteca culturi, experiențe și abilități”.

Totodată, s-a subliniat că „o parte semnificativă a judecătorilor trebuie să fie numiți din rândul judecătorilor celorlalte instanțe”, relatează oficialul moldovean.

„Pentru respectarea principiului inamovibilității judecătorilor, Comisia a recomandat reducerea în timp sau graduală a numărului de judecători ai CSJ, astfel încât cei care vor promova evaluarea să-și poată continua activitatea în CSJ, fără a fi transferați, dacă nu există o schemă de transfer la instanțe similare cu acordul lor”, scrie Litvinenco, pe Facebook.

Oficialul moldovean susține că reprezentanții Comisiei au apreciat renunțarea la etapa evaluării profesionalismului și renunțarea la motivarea financiară a celor care vor promova evaluarea.

Comisia a mai subliniat că interdicția de a activa în sistem o perioadă de 10 ani pare a fi disproporționată și necesită a fi revizuită.

„Sunt apreciate eforturile constructive și cooperarea autorităților moldovenești în timpul acestui exercițiu”, este una din concluziile Comisiei, relatează Litvinenco.

Prin urmare, Litvinenco declară că reprezentanții Comisiei de la Veneția, prin expertiza efectuată, au oferit direcții utile în procesul de definitivare a procesului de lege.

„Vom finaliza proiectul de lege cu privire la CSJ și, în paralel cu procesul de promovare a proiectului în Guvern, posibil că vom solicita de la Comisie o opinie follow-up privind evaluarea implementării recomandărilor setate, pentru ca, ulterior, proiectul să fie adoptat în Parlament în cea mai bună versiune”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: