DOC Salarii de la 61 mii de lei pe lună pentru judecătorii CSJ – dublu față de prezent
Full Article 2 minutes read

DOC Salarii de la 61 mii de lei pe lună pentru judecătorii CSJ – dublu față de prezent

Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care prevede reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ). Potrivit documentului, pentru fiecare judecător cu o vechime de muncă de peste 16 ani, care a promovat evaluarea integrității și a profesionalismului, va fi stabilit un salariu dublu, scrie Bizlaw.

Potrivit normelor legale, un judecător de la CSJ cu vechime în muncă de peste 16 ani are un coeficient de salarizare de 12,29. Potrivit Bugetului de stat pentru anul 2022, valoarea de referință aplicată magistraților de la Curtea Supremă este de 2.500 lei.

Astfel, în prezent salariul acestora începe de la 30.725 lei. După reformă, salariul de bază va fi dublat, prin urmare va începe de la 61.450 lei.

Suplimentar, judecătorii pot beneficia de bonusuri și adaosuri salariale. Noua politică de salarizare se va aplica din data emiterii hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii privind promovarea evaluării extraordinare a profesionalismului.

Salariile președintelui și a vicepreședintelui CSJ la fel se vor dubla. Acestora li se aplică un coeficient de salarizare de 13,94 în cazul președintelui și 13,65 sau 13,09 în cazul vicepreședintelui, în funcție de vechimea în muncă. Astfel, salariile acestora încep, în prezent, de la 34.850 lei și, respectiv, 32.725 lei lunar.

După reformă, aceștia vor fi remunerați lunar cu cel puțin 69.700 lei și, respectiv, 65.450 lei. Suplimentar vor fi calculate adaosurilor conform legislației în vigoare.

Potrivit notei informative a proiectului, politica de salarizare a magistraților de la CSJ se va aplica similar pentru toți cei 20 de judecători, inclusiv pentru magistrații numiți în funcție din rândul avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: