DOC Terenul fostului stadion republican va ajunge în proprietatea Ambasadei SUA? Autoritățile pregătesc documentele
Full Article 3 minutes read

DOC Terenul fostului stadion republican va ajunge în proprietatea Ambasadei SUA? Autoritățile pregătesc documentele

Guvernul Moldovei se pregătește să vândă teritoriul fostului Stadion Republican. Acesta ar urma să ajungă în posesia Ambasadei SUA, care va construi un sediu nou. Prevederile se conțin în proiectul de hotărâre a guvernului, publicat pe site-ul Agenției Proprietății Publice (APP).

Potrivit documentului, Guvernul Republicii Moldova și SUA vor încheia un „Memorandum privind achiziționarea de proprietăți pentru construirea unei noi ambasade a SUA în Moldova”.

Terenul cu numărul cadastral 0100208277 și cu o suprafață de 5,18 hectare, amplasat în str. Tighina, 12, va fi trecut din proprietate publică în proprietate privată.

SUA se angajează să renoveze și să repare porțile, care au valoare istorică, intrarea și spațiile asociate acesteia.

În plus, SUA vor rezerva o parte din teren pentru spații de parcare accesibile publicului, ale căror design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul RM și profesioniștii locali în design și care va fi încheiat după finalizarea tranzacției, cât mai curând posibil și fezabil în mod rezonabil, pentru SUA.

SUA și Guvernul RM vor conveni, de asemenea, asupra unui nume pentru spațiul parcului care să reprezinte relația dintre țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit cu care părțile sunt de acord, se mai menționează în document.

În cele din urmă, SUA vor avea dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expoziții de artă, evenimente, sau alte activități culturale.

Responsabili de semnarea Memorandumului au fost desemnați șeful APP, Eugeniu Cozonac și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

NM a solicitat un comentariu de la APP, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

De menționat că anterior Ambasada SUA a raportat că urmează să investească 250 de milioane de dolari în construcția unei noi clădiri pe teritoriul Stadionului Republican și astfel să creeze „sute de locuri de muncă” și să „redreseze economia Chișinăului”.

Amintim că deputații deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din fostul legislativ, au votat, pe 3 decembrie 2020, proiectul de lege care prevede că terenul unde a fost amplasat Stadionul Republican să rămână în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia să poată fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Premierul de atunci, Ion Chicu, a fost de părere că „este o eroare să modifici o lege care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: