(DOC) Dosarul Vento. Viorel Morari nu a reușit să-și apere în instanță onoarea și demnitatea
Full Article 3 minutes read

(DOC) Dosarul Vento. Viorel Morari nu a reușit să-și apere în instanță onoarea și demnitatea

Instanța a respins plângerea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari împotriva omului de afaceri Igor Borș. Acțiunea lui Morari privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale a fost respinsă drept neîntemeiată. Este vorba despre conferința de presă în care Igor Borș l-a acuzat pe Viorel Morari că a fabricat dosarul penal împotriva sa și a calificat cele întâmplate drept „atac raider”.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins drept neîntemeiată acțiunea înaintată de Viorel Morari împotriva lui Igor Borș. Decizia judecătorului Ciprian Vlah poate fi contestată în termen de 30 de zile. Decizia motivată nu a fost deocamdată publicată.

Viorel Morari s-a adresat în martie 2021 instanței de judecată pentru a-și apăra onoarea, demnitatea și reputația profesională. Acesta s-a arătat indignat de declarațiile făcute de omul de afaceri Iurie Borș, în cadrul unei conferințe de presă. Mai exact, omul de afaceri susținea că dosarul penal în care a fost vizat în 2018 constituie, de fapt, un atac raider. Borș a dezvăluit că a fost ținut în arest preventiv timp de un an, iar în acest răstimp nu a fost audiat nici măcar o dată. Mai mult, prin intermediul avocaților, acestuia i s-ar fi propus să cadă de acord să cedeze afacerea pentru a fi eliberat din detenție. „În acest dosar, dl Morari a fost prezent mereu și peste tot. Zilnic. A semnat refuzul ca soția mea să mă viziteze.  […] Au efectuat presiuni prin toate mijloacele posibile”, declara atunci Borș.

Ulterior, Morari a susținut și el o conferință de presă. El a declarat că a acționat legal în dosarul coproprietarilor Vento și că acesta a fost inițiat justificat. De asemenea, a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi intenționat să preia afacerea respectivă. Morari a mai spus că Igor Borș lucra la compania Tirex, iar Adrian Borș „conducea imperiul Vento”. Morari mai susține că Igor Borș încheia contracte cu companiile conduse de oamenii săi apropiați, iar în acest mod erau provocate prejudicii companiei Tirex, însă convenabile pentru Vento. Din acest motiv, potrivit lui Morari, frații Borș au fost cercetați pentru spălare de bani, eschivare de la plata impozitelor și pentru escrocherie.

Ambele conferințe de presă s-au desfășurat la scurt timp după ce Procuratura Generală a anunțat că Morari este învinuit de fabricarea la comandă a dosarului penal împotriva coproprietarilor stațiilor PECO Vento. El a fost acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, falsificare de documente, arest ilegal și atragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

În dosar figurează și ex-procurorul Roman Statnîi, căruia, la fel, i se incriminează exces de putere, fals în acte publice, reţinere ilegală şi tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Statnîi pledează nevinovat.

Numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării „VENTO”, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: