Dodon a fost chemat, din nou, la Procuratură: „Straniu că de data aceasta a fost fără gălăgie”
Full Article 4 minutes read

Dodon a fost chemat, din nou, la Procuratură: „Straniu că de data aceasta a fost fără gălăgie”

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, susține că ieri a fost la Procuratura Anticorupție pentru a i se aduce la cunoștință demersul procurorului de a-i prelungi arestul. Dodon s-a arătat surprins că de această dată prezența sa la Procuatură nu a fost mediatizată. 

„Niciun argument sustenabil, nicio probă care ar motiva prelungirea arestului. E foarte clar că de frică, dorința Maiei Sandu și PAS este să mă izoleze de societate și să pună presiune psihologică pe mine și membrii familiei. Nu vor reuși”, a scris Dodon pe Facebook cu referire la demersul procurorilor.

Fostul șef de stat a menționat că prezența sa la Procuratura Anticorupție, de această dată, nu a fost mediatizată.

„Straniu că a fost fără gălăgie și presă controlată, pregătită cu provocări. Aceasta confirmă faptul că anterior totul era organizat de procurori și conducerea țării, însă după ce au văzut că acțiunile lor provocatoare se întorc împotriva lor ca bumerangul, în special după atacul murdar la adresa mamei mele, s-au speriat și, de data asta, au renunțat”, a scris Dodon, pe Facebook.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), fostul președinte a fost citat de către ofițerul de urmărire penală pentru a participa la alte acțiuni de urmărire penală. Prin urmare, în prezența acestuia au fost despachetate plicuri cu documentele și dispozitive de stocare a datelor, ridicate în cadrul perchezițiilor, fiind informat prin întocmirea unui proces verbal, conform procedurii penale, despre dispunerea efectuării constatării tehnico-științifice. „Așadar, având în vedere prezența persoanei la sediul Procuraturii Anticorupție, procurorul de caz i-a înmânat și demersul la prelungirea măsurii preventive”, anunță PA.

Precizăm că procurorii anticorupție au cerut prelungirea mandatului de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, emis în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit procurorilor, măsura este determinată de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor, precum și riscul eschivării de la răspundere penală. Procuratura Anticorupție invocă noi probe, în posesia căror ar fi intrat recent. Conform sursei citate, alte măsuri preventive neprivative de libertate, cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar, nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale.

Examinarea demersului procurorilor anticorupție este planificată pentru data de 18 august 2022, începând cu ora 10:00 min, în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

***

Amintim că anterior, șefa statului Maia Sandu a venit cu o reacție, după ce Igor Dodon a acuzat-o că ar sta în spatele huiduielilor de în privința mamei sale care a mers la Procuratura Anticorupție.

„Justiția trebuie să le asigure dreptate, nu circ. Fără umilințe publice, răfuieli și spectacole, care nu contribuie la cercetarea cauzelor și nici la creșterea credibilității justiției. Instituțiile vizate trebuie să le asigure tuturor un tratament corect”, a declarat Sandu.

Și Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție cu privire la incidentul produs pe 10 august cu implicarea mamei fostului președinte al Republicii Moldova. Instituția a declarat că își manifestă dezacordul cu producerea situației. Totuși, Procuratura a menționat că „nu are competențe și posibilitate de a gestiona incidentele”.

***

Mama fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, Galina, a fost citată pe 10 august curent la Procuratura Anticorupție, pentru a i se aduce la cunoştinţă rezultatul expertizei dispuse pe munițiile depistate la domiciliul acesteia din timpul perchezițiilor. În aceeași zi, câteva persoane au huiduit-o pe Galina Dodon la intrarea în sediul Procuraturii Anticorupție. Activista civică Maria Olari a urmărit femeia și în holul procuraturii, numind-o „hoață” și difuzând această acțiune pe Facebook.

Amintim că pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarul deschis pe numele său drept unul „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: