Dodon: „Am mai avut întrevederi cu Kozak în ultimele 30 de zile și posibil voi mai avea în timpul apropiat”
Full Article 3 minutes read

Dodon: „Am mai avut întrevederi cu Kozak în ultimele 30 de zile și posibil voi mai avea în timpul apropiat”

În ultimele 30 de zile, Igor Dodon a mai avut întrevederi cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei. Totodată, acesta nu exclude că în timpul apropiat ar mai putea să se întâlnească cu Kozak. Declarații în acest sens au fost făcute de Dodon în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 13 august.

Dodon a fost întrebat de jurnaliști despre rezultatele întrevederii pe care a avut-o cu Kozak. „Noi am discutat despre statutul pe fiecare subiect a relațiilor bilaterale. Evident că pe noi ne-a interesat care ar fi perspectiva pe fiecare dintre ele”, spus Dodon.

„Nu este prima mea întrevedere cu domnul Kozak în ultimele 30 de zile. Am mai avut întrevederi cu domnul Kozak în ultimele 30 de zile și posibil voi mai avea în timpul apropiat, inclusiv cu unii colegi din Duma de Stat în următoarele săptămâni. Pe noi ne interesează relațiile bilaterale moldo-ruse ca parteneriat strategic să continue”, a precizat Dodon.

Menționăm că liderii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin și Igor Dodon, au avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak. Potrivit unui comunicat emis de Partidul Socialiștilor, „discuțiile s-au axat pe subiecte ce țin de relațiile bilaterale moldo-ruse”.

***

Dmitrii Kozak a ajuns, în seara zilei de miercuri, 11 august, la Chișinău. Acesta s-a întâlnit cu președinta țării, Maia Sandu. În ajun, șefa statului a precizat că la întâlnirea cu Kozak vor participa vicepremierul, ministrul de Externe Nicu Popescu și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski.

La plecarea de la Președinție, oficialul rus, care era însoțit de ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a făcut o declarație scurtă pentru presă. Acesta a menționat că întâlnirea a fost „constructivă și binevoitoare”. Dmitrii Kozak a mai declarat că s-a discutat despre situația din Transnistria, munițiile din Transnistria, colaborare în domeniul comerțului, inclusiv ridicarea restricțiilor din prezent, dar și despre livrările de gaz.

Recent, în cadrul unei emisiuni televizate, președinta țării Maia Sandu a menționat că discuțiile cu autoritățile din Rusia ar urma să fie lansate de noul Guvern și ministru de Externe.

„Vrem o relație pragmatică cu Rusia” a declarat președinta Maia Sandu într-un recent interviu cu publicația americană „American Purpose”. Aceasta a precizat că se referă, în primul rând, la redeschiderea pieței rusești pentru exporturile moldovenești, clarificarea statutului emigranților moldoveni din Rusia și evacuarea trupelor și munițiilor rusești din regiunea transnistreană, pentru că prezența lor acolo reprezintă „nu numai un pericol național, dar un pericol pentru întreagă regiune”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: