Dodon cere instanței să anuleze amenda de 9000 de lei pentru că a purtat panglica Sf. Gheorghe
Full Article 3 minutes read

Dodon cere instanței să anuleze amenda de 9000 de lei pentru că a purtat panglica Sf. Gheorghe

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, amendat cu 9000 de lei pentru că a purtat panglica „Sfântul Gheorghe” pe 9 mai, a contestat decizia la Judecătoria Chișinău. 

Potrivit informațiilor publicate pe Portalul Național al Instanțelor, prima ședință de judecată pe acest caz urmează să aibă loc pe 19 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dosarul urmează să fie examinat de magistrata Svetlana Garștea-Bria.

Dodon cere instanței să anuleze amenda de 9000 de lei pentru că a purtat panglica Sf. Gheorghe

jc.instante.justice.md

Amintim că pe 18 mai, fostul șef al statului Igor Dodon a scris pe Facebook că a fost amendat după ce a participat pe 9 mai la marșul „Regimentul nemuritor” purtând panglica „Sfântul Gheorghe”. Ex-președintele țării menționa că va contesta „acest abuz” în toate instanțele de judecată.

Dodon consideră că, legea privind interzicerea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina „are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică”.

De menționat că amenda contravențională pentru cei care încalcă legea cu privire la simbolurile anterior interzise în țara noastră, inclusiv panglica Sf. Gheorghe, constituie pentru persoanele fizice: 4500 – 9000 MDL sau 30/60 de ore în folosul comunității, pentru persoanele cu funcție de răspundere: 9000 – 18000 MDL, iar pentru persoanele juridice: 18000 – 30000 MDL.

Igor Dodon se află în arest preventiv la domiciliu. Pe 21 iunie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au luat decizia să-i prelungească arestul preventiv la domiciliu cu încă 30 de zile. Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009. Toate acestea au fost contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA „Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: