Dodon, după ce a fost audiat, din nou, la Procuratură: „Un show pentru a atenua scumpirile în lanț”
Full Article 4 minutes read

Dodon, după ce a fost audiat, din nou, la Procuratură: „Un show pentru a atenua scumpirile în lanț”

După ce s-a prezentat la Procuratura Generală (PG) pentru a fi audiat repetat în dosarul „Energocom”, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon a spus că interogarea de la PG este „un show pentru a atenua scumpirile în lanț provocate de incompetența guvernanților”. Declarația a fost făcută de socialist în data de 25 ianuarie, după audierea în fața procurorilor.

„Sunt sigur că nu port nici o vină. Nici bănuit nu pot fi în acest dosar. Vreau să reiterez ce am spus în mai 2008: atunci Republica Moldova a obținut cel mai avantajos preț din regiune la livrarea energiei electrice. Deși responsabil nu eram eu. Prețul era de 4,4 cenți, când în Ucraina era de 6,2, cu 40% mai mare. Ucraina exporta cu 7 cenți, iar România oferea cu 7,5”, a spus Dodon.

Totodată, socialistul a declarat că dacă procurorii și-au amintit de un contract semnat în 2008, ei ar trebui să îl verifice și pe cel din octombrie 2021, semnat cu Gazprom.

„Apropo, da cum s-a negociat anul trecut cu gazul? Da se va autosesiza Procuratura? Repet, noi am procurat atunci energia electrică la cel mai mic preț, iar la ce preț a cumpărat Republica Moldova gaz în octombrie? Interesant, procurorii vor deschide tot așa dosar, ca pe ceea ce era 14 ani în urmă? Întrebare către procurori: Ce e cu dosarul miliardului? Ce e cu Aeroportul? Tăceți? Pentru că acolo veți da de persoane importante. Asta se numesc show-uri”, a spus Dodon.

Liderul de onoare al PSRM a declarat că prin chemarea sa la PG se ascund alți factori. „Dacă actuala conducere a țării crede că, prin chemarea mea la Procuratură, o să scadă prețul la gaz sau energie electrică, greșește. Când apar probleme și societatea este nemulțumită de scumpiri din cauza incompetenței guvernării, ei mă cheamă la Procuratură. Toate încercările de a schimba agenda publică prin aceste show-uri televizate nu vor schimba lucrurile. Nu vă scapă de nemulțumirea oamenilor prin faptul că mă chemați la Procuratură”, a comunicat Dodon.

În final, Igor Dodon a reiterat că este gata să conlucreze „cu guvernarea pentru a găsi soluții de ieșire din criză și de a face viața moldovenilor mai ușoară”.

***

Pe 13 septembrie, Procuratura Generală a anunțat despre inițierea unui dosar penal în privința furtului sumei de 12 milioane de dolari prin scheme frauduloase la importul de energie electrică în Moldova. De furt sunt bănuiți reprezentanții administrației SA „Energocom”, funcționari de la Ministerul Economiei și alții. În anul 2017, procuratura a refuzat să inițieze un dosar în acest caz. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat această decizie. Potrivit presei, în schemele frauduloase au fost implicați Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Reprezentanții Partidului Socialiștilor declarau atunci că această informație este falsă și acuza presa de dezinformare.

Pe 23 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon a declarat că nu intenționează să se eschiveze de la audieri pe dosarul „Energocom”, deși nici nu ține minte ce s-a întâmplat în 2008, întrucât a trecut mult timp de atunci. Acesta a acuzat actuala guvernare că ar sta în spatele anunțului Procuraturii Generale privind audierea sa și a declarat că nu ar fi întâmplător faptul că informația a fost făcută publică în timp ce el se afla la Moscova: „Risc să presupun că ei sperau că nu o să mă întorc în țară și vor spune „a fugit din țară”. Au făcut acest lucru fiindcă situația este destul de proastă la actuala guvernare”, a mai spus Igor Dodon.

Audierile urmau să se desfășoare pe 27 decembrie, însă au fost amânate la solicitarea lui Igor Dodon, care a avut nevoie să plece din țară.

După audierile care au avut loc pe 29 decembrie la Procuratura Generală, Igor Dodon a spus că interogarea sa în dosarul „Energocom” ar fi o tentativă a actualei guvernări de a distrage atenția de la alte subiecte importante, cum ar fi majorarea prețurilor.

„Am discutat cu procurorul de caz. Mi-a prezentat o parte din cauzele acestui dosar. Este vorba despre situația când am fost ministru al Economiei. Apropo, în aprilie 2008 am preluat domeniul energetic și peste o săptămână am fost responsabil de acest domeniu. Am spus că sunt gata să colaborez cu ancheta. Nu avem nicio vină în acest dosar. Mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit”, a explicat socialistul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: