Dodon: Guvernul ar putea anula indexarea pensiilor pentru unele categorii de vârstnici
Full Article 3 minutes read

Dodon: Guvernul ar putea anula indexarea pensiilor pentru unele categorii de vârstnici

Guvernul ar putea ajuta pensionarii să achite serviciile comunale în perioada stării de urgență. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie. Șeful statului nu a menționat, însă, mărimea acestui ajutor. Igor Dodon a mai spus că executivul ar putea anula indexarea pensiilor pentru vârstnicii care primesc mai mult de 2-4 mii de lei, lunar. 

„Eu consider că indexarea sau mărirea pensiilor trebuie făcută pentru pensionarii care primesc mai puțin de două, trei sau patru mii de lei. Cei care primesc mai mult nu trebuie să beneficieze de indexare până când cei care primesc mai puțin nu se vor apropia de cei care primesc pensii mari”, a explicat Dodon.

În același timp, șeful statului a declarat că guvernul ar putea ajuta pensionarii să-și achite serviciile comunale pe durata stării de urgență.

„Astăzi nu pot numi cifra concretă, dar promit că în timpul apropiat vom lua o decizie. La inițiativa mea, vom găsi resursele necesare pentru a ajuta tații, mamele, bunicii și bunicile”, a spus președintele.

Igor Dodon a răspuns astfel pensionarilor care sunt indignați de faptul că primesc o pensie mai mică decât șomerii întorși din afara țării și care vor beneficia de un ajutor în mărime de 2 775 de lei.

„Orice persoană care vrea să primească 2 775 de lei și nu a lucrat trebuie să cumpere poliță de asigurare medicală obligatorie care costă peste 4 mii de lei. De aceea, eu consider că aici guvernul a luat o decizie reieșind din echitatea socială”, a argumentat Dodon.

Președintele a mai spus că în lunile următoare pensionarii vor beneficia de un ajutor financiar unic, la fel ca cel primit de Anul Nou.

Amintim că, de la 1 aprilie, în Republica Moldova toate pensiile au fost indexate cu 4,83%. Pensii mai mari au primit 682 194 de pensionari. Coeficientul de 4,83% a fost calculat reieșind din media creșterii anuale a indicelor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Pensia minimă de vârstă, de la 1 aprilie, constituie 1131,46 de lei.

Pe 27 februarie parlamentul a adoptat legea care prevede indexarea de două ori pe an a pensiilor – pe 1 aprilie și 1 octombrie. Potrivit proiectului, de indexare de două ori pe an vor beneficia toți vârstnicii, indiferent de mărimea plăților. De asemenea, de la 1 octombrie se va schimba mecanismul de calcul al indexării. Pensiile vor fi indexate în funcție de inflația din ultimele 6 luni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: