Dodon: „Nu trebuie să aruncăm țara în alegeri anticipate”. Președintele a prezentant trei scenarii, după discuțiile cu PSRM și ACUM
Full Article 2 minutes read

Dodon: „Nu trebuie să aruncăm țara în alegeri anticipate”. Președintele a prezentant trei scenarii, după discuțiile cu PSRM și ACUM

Există trei soluții pentru depășirea crizei politice dintre PSRM și blocul ACUM: premierul își retrage inițiativa de asumare a răspunderii, socialiștii vor depune moțiunea de cenzură la ora 15:00 sau proiectul este retras de către premier, dar deputații votează o lege similară, tot astăzi, în parlament. Concluziile au fost făcute de președintele Igor Dodon, astăzi, 8 noiembrie, după o întrevedere cu reprezentanții celor trei fracțiuni din majoritatea parlamentară.

Șeful statului propune încă o ieșire din situație: „Să retragă inițiativa și să o transmită la Comisia de la Veneția. Este contrară constituției inițiativa care se propune.”

Totodată, Igor Dodon a făcut apel la compromis: „Le-am sugerat tuturor să nu ardă podurile, pentru că chiar dacă se va ajunge la căderea guvernului, ceea ce nu ne dorim nimeni, se poate forma o nouă majoritate parlamentară între PSRM și ACUM, săptămâna viitoare, cu un nou acord de coaliție”.

Președintele Republicii Moldova a mai spus că alegerile anticipate trebuie evitate: „Chem toate partidele la calm, la rațiune, să țină cont de interesul național, să țină cont că cetățenii nu își doresc alegeri anticipate. Deputații să înțeleagă categoric că nu trebuie să aruncăm țara în alegeri anticipate.”

În cazul în care nu se va ajunge la un compromis între PSRM și blocul ACUM, șeful statului a precizat că președinta parlamentului va face declarații despre ceea ce urmează în zilele următoare, după depunerea moțiunii de cenzură.

Amintim că șeful statului s-a întâlnit astăzi, 8 noiembrie, cu reprezentanții celor trei formațiuni politice care fac parte din majoritatea parlamentară. Ieri, Igor Dodon a discutat situația politică din Republica Moldova cu șefii misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, inclusiv ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan și șeful Delegației UE, Peter Michlako. Potrivit unui comunicat al președinției, acesta a discutat „despre riscurile unei eventuale demiteri a guvernului.”

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: