Dodon, scrisoare ambasadorului SUA: „Acțiunile misiunii diplomatice americane sunt inacceptabile” (DOC)
Full Article 4 minutes read

Dodon, scrisoare ambasadorului SUA: „Acțiunile misiunii diplomatice americane sunt inacceptabile” (DOC)

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon i-a înmânat ambasadorului SUA în Moldova Dereck J. Hogan o scrisoare din numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (PCRM-PSRM). Socialistul i-a reproșat diplomatului american acțiuni care nu ar corespunde „practicilor dreptului internațional”. De asemenea, Dodon l-a acuzat pe Hogan de finanțarea masivă a „societății civile aservite unor forțe politice și „prese independente”.

Igor Dodon a anunțat pe 2 iulie că a avut o întrevedere de lucru cu Dereck J. Hogan, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova. Potrivit socialistului, chiar la debutul discuției, acesta i-a înmânat oficialului american o scrisoare în care îi reproșează că s-ar amesteca în procesul electoral.

„În debutul discuției, din numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu imixtiunea factorilor externi în procesul electoral. În special, m-am referit la vizitele dlui Hogan la Comisia Electorală Centrală, în toiul campaniei electorale, care ar putea fi calificate ca tentativă de a influența procesele politice din Republica Moldova, ceea ce nu corespunde statutului diplomatului și încalcă art. 41 al Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din anul 1961. În context, i-am înmânat Ambasadorului Statelor Unite o scrisoare în care sunt expuse acțiunile misiunii diplomatice americane, care, în opinia noastră, sunt inacceptabile și nu corespund practicilor dreptului internațional”, a scris Dodon pe rețelele de socializare.

În scrisoare se menționează că „acțiunile și discursurile din ultima perioadă subminează încrederea poporului moldovenesc” față de SUA. Mai mult, Hogan este acuzat că discursurile sale s-ar „corela perfect cu agenda uor forțe politice din țară” și ar conține comentarii și declarații privind situația politică din R. Moldova.

„Niciun membru al personalului diplomatic, cu atât mai mult șeful misiunii diplomatice, nu este în drept să comenteze public și să-și permită calificări vizând situația politică internă în statul acreditar”, se arată în scrisoare.

Mai mult, ambasadorului SUA i se reproșează finanțarea masivă a societății civile „aservite unor forțe politice și „prese independente”, prin intermediul unor fonduri și organizații neguvernamentale”.

„Fac apel către dvs. solicitând insistent manifestarea respectului față de independența și suveranitatea R. Moldova, pe teritoriul căreia vă aflați și activați, față de principiile dreptului internațional, promotor al cărora este în primul rând statul dumneavoastră”, se mai arată în scrisoarea semnată de Igor Dodon.

 

Dodon, scrisoare ambasadorului SUA: „Acțiunile misiunii diplomatice americane sunt inacceptabile” (DOC)

sursa: Igor Dodon

De asemenea, într-un interviu pentru RIA Novosti, Igor Dodon a declarat că Occidentul ar face „tot posibilul pentru a atrage Rusia într-un nou conflict regional”: „Occidentul este nemulțumit de faptul că Moldova nu se încadrează în agenda generală regională, care este contra Rusiei. Vedem că România și Ucraina au o agendă dură împotriva Rusiei. Numai Moldova, datorită faptului că am menținut o poziție echilibrată, nu s-a alăturat. De aceea, există misiunea de a crea o majoritate parlamentară care va urma întocmai instrucțiunile Vestului în lupta geopolitică cu Rusia”.

Igor Dodon le-a mai spus jurnaliștilor ruși că nu exclude sancțiuni împotriva Rusiei sau provocări în Transnistria. Acesta a mai spus că admite proteste de amploare.

„Cred că poporul moldovenesc, majoritatea sa, va face tot posibilul pentru a nu fi folosit drept carne de tun în lupta geopolitică. Sunt forțe în interiorul țării, marea majoritate a cetățenilor, care vor să prietenim cu toți, și cu Estul și cu Vestul. Când va fi evident că sunt semne că Vestul ia sub control structurile de stat, atunci poporul Moldovei va ieși la proteste de amploare și nu va permite să fim folosiți în partida de șah geopolitic în calitate de pioni la schimb împotriva partenerului său geopolitic”, a mai spus liderul PSRM.

NM a solicitat un comentariu din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

***

Pe 24 iunie, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin i-a adresat o scrisoare deschisă ambasadorului american la Chișinău.

“Dvs, domnule ambasador, încercați să faceți presiuni asupra instituțiilor de stat în interesul unor actori politici din Republica Moldova. O astfel de activitate nu este prevăzută în Convenția de la Viena, ba dimpotrivă, este în contradicție cu prevederile Convenției”, se arată în scrisoare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: