Dodon, Voronin, Lukașenko și Kim Jong-un. Politicienii care l-au felicitat pe Putin de ziua lui
Full Article 4 minutes read

Dodon, Voronin, Lukașenko și Kim Jong-un. Politicienii care l-au felicitat pe Putin de ziua lui

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, împlinește astăzi, 7 octombrie, 70 de ani. Evenimentul nu a fost trecut cu vederea de foștii președinți ai Republicii Moldova – socialistul Igor Dodon și comunistul Vladimir Voronin – care l-au felicitat pe președintele rus cu ocazia împlinirii a 70 de ani. Astfel, Voronin și Dodon au egalat lista puținilor politicieni mondiali care l-au felicitat pe Putin, în ciuda războiului rusesc din Ucraina și a sancțiunilor impuse urmare a invaziei țării vecine. NM a făcut o sinteză a mesajelor primite de Vladimir Putin de ziua lui, pe care o poți vedea în continuare!

Igor Dodon

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon l-a felicitat pe Putin pe rețelele sale de socializare.

„Vladimir Vladimirovici este un om de stat remarcabil, care și-a câștigat încredere și un mare prestigiu internațional, inclusiv în rândul locuitorilor țării noastre, după cum reiese din numeroasele sondaje de opinie publică. Poporul moldovenesc apreciază prietenia cu Rusia, onorează tradițiile și valorile noastre comune. Sunt convins că, în ciuda obstacolelor interne și externe existente, Republica Moldova și Rusia se vor strădui mereu pentru o cooperare cu mai multe fațete și un parteneriat strategic”, a scris Dodon.

Fostul președinte al Moldovei i-a urat lui Putin și „poporului fratern” al Rusiei „tărie, statornicie și credință”.

Vladimir Voronin

Aniversarea lui Putin nu a fost trecută cu vederea nici de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Președintele PCRM, Vladimir Voronin, l-a felicitat pe președintele rus cu ocazia aniversării sale. În textul felicitărilor, care a fost publicat pe site-ul partidului, Vladimir Voronin i-a urat președintelui Rusiei „multă sănătate și noi realizări în beneficiul Marii Rusii”.

„Adesea și cu căldură îmi amintesc de numeroasele noastre întâlniri. Apreciez foarte mult relația de înțelegere reciprocă și camaraderie care s-a dezvoltat între noi. Rusia și rușii pot fi mândri că în fruntea statului se află un om politic și de stat remarcabil, un adevărat patriot al țării sale”, l-a felicitat ex-președintele Republicii Moldova Vladimir Voronin pe Putin.

Kim Jong-un

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, l-a felicitat public și el pe Putin: a trimis o telegramă, care a fost raportată de agenția rusă TASS.

„Tovarășul Kim Jong-un a remarcat că președintele Federației Ruse pentru o lungă perioadă de timp în poziția responsabilă a șefului statului, cu activitate energică, a obținut un succes remarcabil în atingerea obiectivului strategic grandios de a construi o Rusie puternică și că se bucură de respectul și sprijinul maselor largi”, transmite agenția TASS.

„Astăzi, Rusia apără cu succes demnitatea statului și interesele sale fundamentale în fața provocărilor și amenințărilor din partea Statelor Unite și a forțelor sale vasale. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără conducerea și voința voastră”, este citat Kim Jong-un.

Alexandr Lukașenko

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko s-a alăturat felicitărilor: „Vă rugăm să acceptați cele mai sincere felicitări ale mele. Ca un adevărat lider al unei mari puteri, iei decizii bine gândite și dificile pentru a asigura dezvoltarea independentă a Federației Ruse și pentru a proteja tradițiile și valorile poporului rus”.

Șeful statului belarus a subliniat că prețuiește foarte mult relațiile „deschise și de încredere” cu președintele Rusiei, precum și „un dialog egal și fructuos care să servească la întărirea legăturilor aliate belaruso-ruse”.

Daniel Ortega

Putin a fost felicitat și de Daniel Ortega, președintele Nicaragua în America Centrală. Textul de felicitări a fost publicat de Canal 4 Nicaragua. Ortega, în mesajul său, a amintit de sărbătoarea Maicii Domnului.

„Va sărbătoriți cea de-a 70-a aniversare, care coincide cu sărbătoarea Maicii Domnului, Fecioarei Rozariului, care, suntem siguri, vă călăuzește pașii, faptele, mintea și sensibilitatea, însoțindu-vă în aceste momente grele în care trăiește omenirea. (…) Vă rugăm să acceptați uriașele noastre felicitări. Vă dorim multă putere și multă sănătate”, se spune în felicitare.

Milorad Dodik

Milorad Dodik, membru al prezidiului Bosniei și Herțegovinei, care a câștigat pe 2 octombrie în cadrul alegerilor Republicii Srpska (o entitate din cadrul Bosniei și Herțegovinei), l-a felicitat și el pe Putin pentru aniversarea sa. Acesta i-a trimis lui Putin o telegramă de felicitare.

„Apreciem profund relațiile de prietenie dintre Republica Srpska și Federația Rusă, iar în aceste vremuri dificile, înțelegerea reciprocă și unitatea intereselor noastre sunt de o importanță deosebită, ceea ce va contribui la menținerea și dezvoltarea legăturilor culturale și economice dintre două țări”, se spune în textul telegramei.

Dodik, menționăm, a susținut anterior și anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: