Drăguțanu și un fost viceguvernator BNM vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura a finalizat urmărirea penală
Full Article 4 minutes read

Drăguțanu și un fost viceguvernator BNM vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura a finalizat urmărirea penală

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguțanu va compărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupţie a anunțat în dimineața de 4 iulie că a finalizat un nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”. În același dosar figurează și doi foști viceguvernatori: Ion Sturzu și EmmaTăbîrţă. Procurorii au finalizat urmărirea penală în privința a primului dintre ei. Tăbîrță se află la tratament în afara țării. Momentan, atât Drăguțanu, cât și Sturzu sunt în libertate.

Ex-guvernatorul Dorin Drăguțanu şi doi ex-viceguvernatori al BNM sunt învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art.42, art. 190 alin.(5) din Codul penal), precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art. 42 alin.(5), art.243 alin.(3) din Codul penal).

La această etapă a urmăririi penale, având în vedere probatoriul administrat, procurorii de caz, au disjuns din dosarul de bază denumit generic „Frauda bancară” materialele cauzei penale în privinţa lui Drăguțanu, fost guvernator BNM şi a lui Ion Sturzu, ex-viceguvernator al BNM, urmărirea penală în privinţa cărora a fost terminată.

În partea ce ţine de alt ex-viceguvernator al BNM, Emma Tăbîrță, urmărirea penală în privinţa acesteia nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea la tratament peste hotarele ţării, circumstanţe constatate prin documentele medicale prezentate de către avocatul său.

Aşadar, potrivit actului de învinuire, în perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alţi doi vice-guvernatori, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

Grupare criminală condusă de Plahotniuc și formată din sub-grupări

Procurorii au constatat că organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de către Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse băncile BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Sechestru pe o parte din averea lui Drăguțanu și a unui fost viceguvernator BNM

Aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

În procesul urmăririi penale, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte vătămată, având în vedere suma prejudiciului de 13 583 717 000 lei, cauzată prin infracțiune. La fel, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă înaintată în suma de 22 929 882 634, 52 lei.

Procurorii anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, în valoare totală de 1.684.072,01 lei, și respectiv pe bunurile ex-viceguvernatorului BNM, în valoare totală de 2.480.660,3 lei.

***

Amintim că, pe 6 martie 2020, la o zi după ce Procuratura Anticorupție a desfășurat acțiuni de urmărire penală la sediul BNM și a reținut mai multe persoane, Dorin Drăguțanu a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Fostul guvernator BNM a declarat că nu recunoaște învinuirile care i se aduc, pe care le consideră nefondate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: