Dosar penal pe faptul survolării spațiului aerian al Moldovei de rachete în luna octombrie
Full Article 3 minutes read

Dosar penal pe faptul survolării spațiului aerian al Moldovei de rachete în luna octombrie

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a pornit un dosar penal pe faptul survolării spațiului aerian al Moldovei de rachete, la 10 octombrie 2022 și urmare a detonării unui dispozitiv exploziv în apropierea localității Naslavcea, Ocnița la 31 octombrie curent.

Într-un comunicat de presă, Procuratura anunță că dosarul penal a fost pornit urmare a cercetării faptelor investigate în cadrul unui proces penal inițiat săptămâna trecută și urmare a prezentării către procurorii PCCOCS a materialelor relevante. Cauza este investigată prin prisma a două infracțiuni.

Astfel, situația privind survolarea spațiului aerian de rachete, la 10 octombrie curent, este investigată prin prisma infracțiunii prevăzute de Codul penal privind încălcarea regulilor de zbor, care se referă la intrarea, tranzitarea aeriană a teritoriului Republicii Moldova fără autorizaţia stabilită, sau la altă încălcare a regulilor referitoare la executarea zborurilor în spaţiul aerian al Republicii Moldova.

În ceea ce privește detonarea unui corp material/dispozitiv exploziv în data de 31 octombrie curent, în proximitatea satului Naslavcea, fapta este investigată prin prisma articolului din Codul penal care prevede livrarea, plasarea, punerea în funcţiune sau detonarea unui dispozitiv exploziv ori a altui dispozitiv cu efect letal.

„Cauza urmează să fie cercetată multilateral, iar în acest sens a fost și va fi solicitată informație suplimentară din partea instituțiilor naționale, precum și din partea jurisdicțiilor ale căror spații aeriene au fost survolate de rachetele în cauză”, au precizat procurorii.

***

Amintim că pe 31 octombrie resturile unei rachete, care a fost doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean, a căzut pe teritoriul Republicii Moldova în extremitatea nordică a localității Naslavcea. Incidentul nu a înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse. Autoritățile ucrainene au anunțat că a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, din teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice.

Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită la Naslavcea. S-a anunțat că vor fi alocate resurse financiare pentru susținerea celor care au avut de pătimit în urma rachetei doborâte. Este vorba despre 21 de gospodării.

Anterior, pe 10 octombrie, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. În aceeași zi, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: