Dosarul fostului șef al SIS privind expulzarea profesorilor turci va fi revizuit? Instanța a deschis ședințele
Full Article 3 minutes read

Dosarul fostului șef al SIS privind expulzarea profesorilor turci va fi revizuit? Instanța a deschis ședințele

Curtea de Apel (CA) a deschis ședințele publice la care decide dacă dosarul penal al fostului șef al SIS, Vasile Botnari, va fi reexaminat. Instanţa de fond l-a condamnat la o amendă de 88.000 de lei pentru că şi-a depăşit atribuțiile de serviciu în expulzarea a şapte profesori turci.

Pe 23 septembrie a avut loc o ședință la Curtea de Apel Chișinău. Magistrații au început să examineze o cerere de revizuire a sentinței lui Botnari. Această ședință a fost prima după ce materialele dosarului penal au fost desecretizate. În primul rând, judecătorii s-au întrebat dacă merită ca ședințele să fie publice. Anterior, acest caz era luat în considerare cu ușile închise, deoarece materialele cazului erau secret de stat.

Avocatul soției unuia dintre profesorii expulzați, Vadim Vieru, a depus o cerere prin care a solicitat ca ședințele să fie publice din 3 august. Procurorul Vladislav Harti a amintit că în luna mai a depus o cerere de deschidere a audierilor. El a remarcat că unele dintre documentele din acest caz rămân secrete și a sugerat ca doar acele ședințe la care vor fi examinate aceste documente să fie închise.

Vasile Botnari și avocatul său Vasile Nicoară au remarcat că lasă această problemă la latitudinea instanței. După o scurtă deliberare, judecătorii au decis că vor face ședințele publice, dar atunci când vor fi analizate documente secrete, ședința se va desfășura cu ușile închise.

În curând, NM va publica un material despre cum a decurs prima audiere publică în cazul profesorilor turci.

***
Amintim că în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, ofițerii SIS au reținut și au dus într-o direcție necunoscută șapte angajați ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont”. Ulterior, fără proces sau anchetă, au fost deportați din Moldova în Turcia, unde acum toți ispășesc pedepse lungi de închisoare. Deportarea a fost ilegală. Toți angajații liceelor ​​au cerut azil în Moldova și nu puteau fi expulzați din țară decât printr-o hotărâre judecătorească. Unii au locuit în Moldova de mai bine de 20 de ani, mulți aveau familii aici. Autoritățile moldovenești nu aveau dreptul să le predea reprezentanților autorităților turce, unde s-au confruntat cu torturi și persecuții politice.

În iunie 2019, CEDO a găsit Moldova vinovată de încălcări ale drepturilor omului în timpul expulzării profesorilor turci și a obligat-o să plătească despăgubiri de 25.000 de euro. La numai un an de la expulzare, Procuratura Chișinău a început o anchetă în acest caz. În februarie 2020, s-a descoperit că în dosar a rămas un singur inculpat – fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care a fost amendat de instanța de fond.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: