Dosarul în care erau vizați foști activiști ai PDM, cu mita de €150 de mii, a fost finalizat
Full Article 2 minutes read

Dosarul în care erau vizați foști activiști ai PDM, cu mita de €150 de mii, a fost finalizat

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința uneia dintre persoanele din cadrul Partidului Democrat din Moldova (PDM), care au pretins suma de 150 000 euro pentru a favoriza numirea lui Alexei Vîrlan în funcția de vice-ministru în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Informația a fost confirmată în data de 1 decembrie, fără a se dezvălui identitatea inculpatului. 

Inculpatul este cercetat penal pentru trafic de influență, după ce a pretins 150 000 euro, susținând că are influență asupra persoanelor publice și cu funcție de demnitate publică din cadrul PDM, pe care îi poate determina să dispună numirea lui Vîrlan Alexei Filip în funcția de vice-ministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor. Prima tranșă a constituit 50 000 euro.

„În perioada lunilor noiembrie – decembrie 2010, acționând de comun acord cu o altă persoană, folosindu-se de statutul său în cadrul Partidului Democrat din Moldova, dar și că se afla în relații apropiate cu persoane din conducerea acestui partid politic, a pretins de la Vîrlan Alexei Filip mijloace bănești în proporții deosebit de mari”, comunică Procuratura.

Potrivit Ziarul de Gardă, este vorba despre Zahar Zanosiev. Portalul scria în 2017 că dosarul dezvăluie o afacere tenebră în care au fost implicați foști activiști ai Partidului Democrat din Moldova, care discutau cu un fost viceministru din Guvernul Greceanîi despre înrolarea sa în Guvernul Filat contra sumei de 150 mii de euro. În confruntările dintre fostul viceministru, care s-a adresat la Procuratură pentru a-și recupera „investiția”, și cei cărora le-a dat prima tranşă de 50 mii de euro, se regăsesc detalii intrigante despre promisiuni și negocieri politice pentru funcții importante.

Totodată, Procuratura Anticorupție informează că în gestiunea sa a rămas o altă cauză penală, privind învinuirea celuilalt co-autor al săvârșirii infracțiunii. Ar fi vorba despre Vitalie Czine-Mocan. În privința acestuia, potrivit sursei, materialele cauzei penale au fost disjunse într-o procedură separată, din motivul eschivării acestuia de la organul de urmărire penală.

„Față de acesta a fost aplicat arestul preventiv în contumacie, fiind anunțat în căutare internațională, iar la emiterea unei decizii procesuale în privința lui, vom reveni cu detalii suplimentare”, se arată în declarațiile Procuraturii Anticorupție.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: