Dosarul în care fostul șef al SIS Vasile Botnari este acuzat de îmbogățire ilicită a fost finalizat
Full Article 2 minutes read

Dosarul în care fostul șef al SIS Vasile Botnari este acuzat de îmbogățire ilicită a fost finalizat

Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari de îmbogățire ilicită. De asemenea, a fost finalizat dosarul în care soacra acestuia este acuzată de complicitate.

Faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019. Atunci, învinuitul a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), perioadă în care acesta și-a cumpărat bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea cărora depășea cu mult mijloacele financiare dobândite de către învinuit.

De exemplu, în perioada 2014-2019, soacra fiind pensionară, a avut venituri de doar aproximativ 329 000 lei. Tot în aceeași perioadă a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei.  Fiica, neavând venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și mașină cu o valoare totală de peste 5,9 milioane lei.

Totodată, Procuratura anunță că au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Prin urmare, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale.

Potrivit legii (art. 330/2 alin.(2) Cod penal), îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400.000 lei și 500.000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani. În ambele cazuri, legea prevede și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pe 27 septembrie, magistrații Curții de Apel Chișinău au decis că Botnari trebuie să rămână sub control judiciar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: