Două bănci europene vor oferi €300 mln pentru reabilitarea a trei drumuri naționale din Moldova
Full Article 2 minutes read

Două bănci europene vor oferi €300 mln pentru reabilitarea a trei drumuri naționale din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) vor acorda Republicii Moldova un împrumut de 300 mln euro pentru reabilitarea drumurilor naționale M2, M3 și M5. Despre acest lucru anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii, într-un comunicat publicat pe 7 octombrie.

Potrivit comunicatului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a adresat o cerere de finanțare în adresa acestor două instituții financiare și, recent, a primit confirmarea aprobării acesteia. Potrivit acordului, banii vor fi utilizați pentru reabilitarea și modernizarea secțiunilor de pe trei drumuri principale: M2, M3 și M5.

Precizăm că M2 este o șosea cu statut de drum magistral în partea central-nordică a Republicii Moldova, cu o lungime de 155 km. Drumul leagă capitala Chișinău via Orhei și Soroca de granița cu Ucraina prin Cosăuți.

M3 este o șosea în partea central-sudică a Republicii Moldova, cu o lungime de 217 km. Drumul leagă capitala Chișinău via Cimișlia și Vulcănești de granița cu România prin Giurgiulești.

M5 este un drum magistral care leagă: frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol.

Finanțarea corespunde obiectivelor de investiții a instituțiilor financiare europene pentru regiunea Parteneriatului Estic, agreat cu Comisia Europeană în 2019. În afară de finanțarea investițiilor de capital, împrumutul-cadru va fi, de asemenea, un catalizator pentru utilizarea resurselor de asistență tehnică pentru pregătirea unei linii de investiții derivate în infrastructura rutieră.

Implementatorul proiectului este Administrația de stat a Drumurilor. Perioada de implementare a proiectului urmează să fie negociată și stabilită în Acordul de finanțare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  • 6
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: