Două judecătoare reținute anterior pentru acte de corupție vor reveni în funcție
Full Article 2 minutes read

Două judecătoare reținute anterior pentru acte de corupție vor reveni în funcție

Judecătoarele Victoria Hadîrcă și Galina Moscalciuc, două dintre cele cinci judecătoare anchetate anterior pentru acte de corupție, achitate acum două luni, au fost restabilite în funcție. Cererile judecătoarelor au fost admise de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul ședinței din 18 mai, scrie portalul anticorupție.md. Cererea unei alte magistrate – Svetlana Tizu urmează să fie examinată ulterior.

Cele două judecătoare își vor putea relua activitatea din  data de 19 mai, potrivit președintei interimare a CSM, Luiza Gafton.

Amintim că „Dosarul magistratelor”, în care sunt implicate zece persoane, cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție.

Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

La 17 martie magistratele Svetlana Tizu, Liubovi Brînza, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Judecătoarea Victoria Hadîrca a fost achitată de sub învinuirea de trafic de influență, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: