Dovezi nu-s. PCCOCS a încetat urmărirea penală pe numele activistei Ludmila Kozlovzka
Full Article 2 minutes read

Dovezi nu-s. PCCOCS a încetat urmărirea penală pe numele activistei Ludmila Kozlovzka

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a încetat urmărirea penală pe numele șefei fondului „Open Dialog” Ludmila Kozlovzka. Informația a fost confirmată de către procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui interviu pentru NM.

Dosarul în care era vizată activista ucraineană face parte din lista cu dosare politice, pe care Procuratura Generală a decis să le verifice în februarie 2020. Alexandr Stoianoglo a precizat pentru NM că, în cursul verificărilor, s-a demonstrat că „lipsesc dovezile”, iar procurorii au epuizat toate posibilitățile de a le aduna.

Despre faptul că în Republica Moldova a fost inițiat un dosar penal împotriva Ludmilei Kozlovzka s-a aflat la sfîrșitul anului 2018, când PCCOCS a chemat-o pe activistă pentru audieri. Înainte de asta, autoritățile au publicat un „raport secret” al comisiei parlamentare, care a avut misiunea de a cerceta „circumstanțele ingerinței fondului „Open Dialog” în politica internă din Moldova”.

Autorii raportului au acuzat fondul și fondatoarea acestuia că ar fi acționat în interesul serviciilor speciale rusești și ale unor oligarhi cu reputație îndoielnică. Totodată, opoziția parlamentară a fost acuzată că ar fi fost finanțată ilegal de către fondul respectiv, precum și de „activități diversioniste” împotriva Moldovei. Acuzațiile se bazau, în mare parte, pe informații provenite din surse anonime și publicate de anumiți bloggeri și instituții de presă, controlate de Partidul Democrat.

Kozlovzka a susținut că dosarul în care este vizată ar fi motivat politic: „Faptul că presa controlată de președintele PDM primește și publică informații despre presupusa mea interogare mai repede decât avocatul meu din Moldova demonstrează încă o dată că dosarul este motivat politic”.

În curând, NM va publica versiunea integrală a interviului cu procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: