Încă o amenințare de la Moscova. Duma de Stat consideră că Moldova își poate pierde „statalitatea” în cazul aderării la NATO
Full Article 3 minutes read

Încă o amenințare de la Moscova. Duma de Stat consideră că Moldova își poate pierde „statalitatea” în cazul aderării la NATO

Aderarea la NATO ar putea provoca distrugerea „statalități” Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat „pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții”, citat de Vedomosti.

„Dacă Moldova a vrut să-și distrugă propria statalitate, este cel mai bun mijloc. Dacă ei cred că pot să adere la NATO la fel ca Finlanda sau Suedia, fără gălăgie, repejor, profitând de situație și fără urmări în propria țară pentru așa ceva, trebuie să își amintească că în Finlanda sunt două limbi de stat și sunt respectate popoarele care locuiesc acolo. În timp ce Moldova are Găgăuzia și Transnistria, locuită de vorbitori de rusă și care la începutul anilor 1990 a spus clar ce își dorește”, a menționat oficialul rus.

Kalașnikov a mai menționat că atitudinea Rusiei față de eventuala aderare a Moldovei la NATO va fi una negativă, întrucât este „un pericol pentru securitatea Federației Ruse”.

Una e să declari și alta este atunci când țara aderă la o alianță militară. De obicei, noi reacționăm la acțiuni deja întreprinse. Moldova în ultimul timp ne întristează din cauza deciziilor luate”, a declarat și Svetlana Jurova, prim-vicepreședinte a Comitetului pentru relații internaționale din Duma de Stat.

NM a solicitat comentarii din partea Președinției și a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu privire la declarațiile oficialilor ruși.

UPDATE (12:44) Președinția a precizat că nu va comenta declarațiile.

În ajun, senatorul rus Andrei Klimov a declarat în același context că liderul de la Chișinău este pe cale să repete „politica sinucigășă” a lui Vladimir Zelenski. Potrivit lui Klimov, autoritățile de la Chișinău încearcă să transforme teritoriul Moldovei într-un alt „teatru de operațiuni militare al NATO”.

***

Amintim că Maia Sandu a declarat, într-un interviu pentru Politico, că Republica Moldova încă mai cântărește următorul pas și dacă va fi necesară o schimbare constituțională pentru a adera la o alianță mai largă, va face acest lucru.

Acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, le-a spus Maia Sandu jurnaliștilor străini.

Precizăm că și Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a declarat într-un interviu că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers. Oficialul NATO a mai declarat că acum contextul este unic, iar influența pe care Rusia o mai poate exercita asupra țărilor din fostul imperiu este într-o puternică scădere.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: