Alaiba atenționează, după atacul cu doi morți de la Aeroport: Să nu recurgem la ură etnică
Full Article 3 minutes read

Alaiba atenționează, după atacul cu doi morți de la Aeroport: Să nu recurgem la ură etnică

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a comentat atacul de la Aeroportul Chișinău, în care un cetățean al Tadjikistanului a ucis un polițist de frontieră și un agent de securitate. Oficialul a precizat că, chiar dacă este geru, societatea trebuie să se abțină de la ură etnică.

În seara zilei de 30 iunie, Dumitru Alaiba a participat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. În acest context, ministrul a fost întrebat ce ar trebui să înțeleagă societatea de pe urma acestei tragedii.

„Ce ar trebui să înțeleagă în continuare societatea? Pentru că vor exista și mesaje prin care cineva va încerca să introducă un soi de ură pentru a destabiliza, inclusiv psihologic, societatea din Republica Moldova”, a spus moderatorul emisiunii.

Ministrul Alaiba a menționat că, în primul rând, cetățenii trebuie să se informeze doar din surse oficiale.

„În primul rând, prima recomandare în asemenea situații este să credem doar în surse oficiale, să lansăm speculații și să nu le credem. Asta este crucial pentru a menține acest cal în societate și a preveni o panică”, a menționat acesta.

Totodată, în condițiile în care se știe că atacatorul este cetățean al Tadjikistanului, Dumitru Alaiba a recomandat societății să nu recurgă la ură etnică.

„În al doilea rând, să nu recurgem la ură. Pentru că știindu-se cetățenia agresorului trebuie să ținem minte, și eu înțeleg că asta este poate greu, dar trebuie să ținem minte că este un om și să nu extrapolăm pe o etnie întreagă. Și asta e greu acum de spus normal. În al treilea rând, aș spune că stilul nostru de viață și tot ceea ce avem în jur și acest calm în societate costă. Și el astăzi a costat două vieți, pentru că acești eroi și-au pierdut viața, la datorie, pentru ca acestă țară să nu pătrundă o persoană cu motivații extrem perverse, criminale. Pentru că dacă asta s-a întâmplat în Aeroport, se putea întâmpla și în afara Aeroportului”, a spus el.

În context, ministrul Economiei a exprimat condoleanțe pentru rudele și apropiații victimelor.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroprtul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație FULGER. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Munteanu și un angajat din securitatea aeroportuară au fost omorâți. O altă persoană – pasager – a fost rănită.

Vezi cronologia evenimentelor AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: