După 6 luni de război, Șoigu îl laudă pe Putin că a început „operațiunea specială” în Ucraina: „Scopul său a fost să protejeze cetățenii”
Full Article 3 minutes read

După 6 luni de război, Șoigu îl laudă pe Putin că a început „operațiunea specială” în Ucraina: „Scopul său a fost să protejeze cetățenii”

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu consideră că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia corectă de a începe cu jumătate de an în urmă un război împotriva Ucrainei. La prima reuniune al „Congresului Internaţional Antifascist”,  Șoigu a mai spus că decizia de a desfășura o operațiune militară specială a fost luată din cauza amenințărilor inacceptabile la adresa securității Federației Ruse create de autoritățile ucrainene.

De opt ani, Kievul a comis crime flagrante împotriva cetățenilor din Donbas. Mii de oameni nevinovați, inclusiv copii, au murit”, a spus ministrul, citat de presa de stat.

Potrivit acestuia, a început și dezvoltarea militară a teritoriului ucrainean de către Alianța Nord-Atlantică.

Kievul a urmat un curs spre aderarea la NATO. Toate acestea au creat amenințări inacceptabile la adresa securității Federației Ruse”, a spus ministrul.

În opinia sa, în februarie, comandantul suprem al forțelor armate ruse Vladimir Putin a luat decizia corectă de a conduce așa zisa operațiune militară de denazificare și demilitarizare a Ucrainei.

Scopul său principal a fost să protejeze cetățenii din Donbass de genocidul din partea regimului de la Kiev”, a subliniat Șoigu.

În același timp, el a menționat că în primele zile ale operațiunii speciale, Forțele Armate Ruse „s-au confruntat cu tacticile inumane ale formațiunilor ucrainene”.

Pe de altă parte, comunitatea internațională declară că ceea ce face armata rusă în Ucraina este „genocid”. De la începutul războiului au fost uciși oamenii civile, au fost distrusă infrastructura, case, grădinițe, școli, teatre. De frica bombelor milioane de ucraineni au devenit refugiația în diverse state ale lumii.

UE au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, UE a adoptat șase pachete de sancțiuni, concepute astfel încât să slăbească baza economică a Rusiei, lipsind-o de tehnologii și piețe critice și reducând în mod semnificativ capacitatea acesteia de a purta războiul.

De la începutul conflictului, s-a înregistrat o creștere puternică, la nivel mondial, a prețurilor principalelor produse de bază, în special a prețului combustibililor. Creșterile recente exercită o nouă presiune asupra piețelor, după ce acestea au înregistrat deja prețuri record la energie și îngrășăminte în 2021.

Războiul a provocat, de asemenea, incertitudine în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie. Rusia, care este principalul furnizor de combustibili fosili al UE, a suspendat livrarea de gaze către o serie de state membre ale UE, determinând UE să reacționeze rapid pentru a asigura aprovizionarea tuturor țărilor.

Atacurile Rusiei asupra culturilor și infrastructurii de transport au afectat capacitatea Ucrainei de a-și exporta producția agroalimentară, ceea ce a agravat și mai mult criza alimentară la nivel mondial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: