După doi ani de restricție, la Chișinău, se va desfășura Noaptea Europeană a Muzeelor
Full Article 2 minutes read

După doi ani de restricție, la Chișinău, se va desfășura Noaptea Europeană a Muzeelor

Pe 14 mai, Noaptea Europeană a Muzeelor deschide ușile vizitatorilor după doi ani de restricție. Pentru această ediție, Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează ateliere de creație, recitaluri de muzică clasică și jazz, poezie, gravură și masterclass de autoportret cu artiști plastici, toate acestea fiind accesibile publicului între orele 17.00 și 23.00, transmite IPN.

De la începutul anului până în prezent activitatea expozițională a muzeului a fost intensă, Noaptea Muzeelor fiind un eveniment care va pune în valoare acest fapt, asigurând accesul publicului gratuit la toate colecțiile.

„Ne vom strădui să asigurăm condițiile cât mai potrivite pentru confortul celor care vor participa la eveniment. După doi ani de restricționare, ediția din acest an este mai specială. Ne așteptăm la un număr foarte mare de vizitatori și datorită programului cultural ce cuprinde recitaluri de muzică care vor crea interferențe între artele vizuale, muzică și poezie”, a declarat pentru IPN Tudor Zbârnea, director general Muzeul Național de Artă a Moldovei (MNAM).

Potrivit Luciei Postica, director adjunct MNAM, în această ediție s-a pus în valoare colaborarea între instituțiile de cultură. Începând cu ora 17.00 până la încheierea evenimentului, programul muzical va fi variat.

Atelierul de gravură va fi moderat de graficianul Ruslan Roșca. „Este un atelier ce va prezenta una din tehnicile de gravură, precum linogravura, și în paralel va fi susținut desenul de expresie grafică – lucrul liberti cu mai multe tipuri de instrumente clasice și improvizate din bambus pe diferite tipuri de hârtie pentru acuarelă, hârtie cretată, hârtie din orez”, a precizat Ruslan Roșca, artist plastic.

Mihai Țăruș, maestru în arte, va oferi publicului un masterclass de autoportret. „Cei care vor fi tentați să încerce un autoportret e posibil să se exteriorizeze într-o postură neașteptată, necunoscută. Ceea ce noi suntem și ce credem despre noi sunt lucruri diferite”, a menționat Mihai pentru IPN.

Noaptea Europeană a Muzeelor se află la cea de-a 18-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: