„E decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara”. Chișinăul, reacție la solicitarea Moscovei de a nu repeta „experiența tristă a Kievului”
Full Article 2 minutes read

„E decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara”. Chișinăul, reacție la solicitarea Moscovei de a nu repeta „experiența tristă a Kievului”

Autoritățile de la Chișinău reacționează urmare a declarațiilor viceministrului de Externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin. Cel din urmă a spus că „intensificarea cooperării dintre Chișinău și NATO în sfera militară este un factor care subminează securitatea Moldovei”. Drept exemplu, Galuzin a amintit de „trista experiență a Ucrainei”. Chișinăul declară că neutralitatea nu înseamnă autoizolare și Moldova este interesată să-și fortifice reziliența inclusiv prin intermediul NATO. „Este decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara”, adaugă reprezentanții Chișinăului. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova „respinge amenințările exprimate de viceministrul rus al afacerilor externe Mikhail Galuzin”.

„Țara noastră este un stat pașnic și neutru”, comunică purtătorul de cuvânt al diplomației Republicii Moldova, Daniel Vodă.

El mai spune că „neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume”.

„Suntem interesați să fortificăm reziliența noastră inclusiv prin intermediul NATO, cea mai puternică alianță politică-militară din lume. Cooperarea noastră cu organizația este transparentă și se bazează pe un cadru binecunoscut, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului pentru anii 2022 – 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele”, comunică reprezentantul Ministerului.

Vodă mai spune că „pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care are consecințe dramatice pentru țara noastră”.

„Avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri pentru a depăși multiplele provocări hibride cu care ne confruntăm. Suntem o țară liberă și este decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara”, a conchis purtătorul de cuvânt al diplomației Republicii Moldova.

***

Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin, a declarat că intensificarea cooperării dintre Moldova și țările NATO în sfera militară este un factor care subminează într-o măsură mare securitatea țării. Reprezentantul ministerului rus de Externe a condamnat „pomparea nesăbuită a Moldovei cu arme occidentale” și a cerut Chișinăului „să nu repete experiența tristă a Kievului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: