„Efectele economice vor fi similare ca cele după războaiele mondiale”. Premierul prognozează o cădere dramatică a economiei
Full Article 2 minutes read

„Efectele economice vor fi similare ca cele după războaiele mondiale”. Premierul prognozează o cădere dramatică a economiei

Premierul Ion Chicu consideră că din cauza pandemiei de coronavirus, economia Moldovei va înregistra o cădere de 3% în acest an. Asta ar însemna că veniturile în bugetul de stat vor scădea cu circa 5 miliarde de lei. Precizările au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit șefului executivului, în timpul apropiat cabinetul de miniștri va pregăti o rectificare de buget (vor fi revizuite cheltuielile planificate).

Ion Chicu a remarcat că va fi cel mai fericit om dacă pe 15 mai va fi posibil de anulat starea de urgență. Potrivit estimărilor sale, în acest mod va fi posibilă o restabilire a economiei până la finalul anului curent – începutul anului viitor, din contul investițiilor externe și a produselor de import care pot fi înlocuite cu cele autohtone. Un accent deosebit se va pune pe agricultură.

„După această pandemie lucrurile vor arăta cu totul altfel ca până în martie 2020. Efectele economice vor fi similare ca cele după războaiele mondiale. Cum s-a schimbat omenirea după primul și al doilea război mondial, cam așa se va schimba după această criză. Modele de business cu mult personal și oficii va rămâne în urmă”, a subliniat premierul.

Ion Chicu a precizat că în prezent guvernul lucrează cu un număr redus de angajați – de circa 20%, iar după criza vor fi revăzute „foarte multe abordări”.

Precizăm că în 2015, din cauza furtului miliardului, economia a înregistrat o cădere cu 0,9%. Cea mai mare cădere a Produsului Intern Brut din ultimii 10 ani a fost înregistrată în 2009 – minus 6,5%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: