„El este la un pas de moarte”. Oleg Horjan, liderul de opoziție din Transnistria, a fost dus din unitatea sanitară a penitenciarului
Full Article 6 minutes read

„El este la un pas de moarte”. Oleg Horjan, liderul de opoziție din Transnistria, a fost dus din unitatea sanitară a penitenciarului

Oleg Horjan, liderul Partidului Comunist transnistrean și ex-deputatul Sovietului Suprem din Transnistria, care își ispășește pedeapsa de patru ani într-un penitenciar din stânga Nistrului, acuzat de „acțiuni violente împotriva unui reprezentant al puterii”, nu se poate deplasa de sine stătător deja de mai bine de două săptămâni și este la un pas de moarte din cauza grevei foamei pe care o ține de aproape 40 de zile. NM a aflat despre aceasta de la surse care cunosc situația. Potrivit afirmațiilor acestora, deși starea sănătății este critică, administrația penitenciarului refuză în continuare să-i ofere asistență medicală specializată și îi cere să înceteze greva foamei.

Potrivit acetor surse, în dimineața de 10 septembrie, fiind în stare gravă, Horjan a fost scos din unitatea sanitară a penitenciarului nr. 1 din satul Glinoe, raionul Grigoriopol, unde își ispășește pedeapsa și a fost dus într-o direcție necunoscută. Interlocutorii au menționat că administrația închisorii continuă să facă presiuni asupra lui Horjan, cerându-i să înceteze greva foamei.

De mai bine de două săptămâni, Horjan nu se poate deplasa de sine stătător și, periodic, își pierde cunoștința. Până nu demult, el a fost ținut cu perfuzii cu glucoză. Dar de cinci zile, el refuză deja și perfuziile.

Simpatizanții politicianului de opoziție sunt îngrijorați că din cauza stării critice a sănătății și a grevei foamei îndelungate, el „ar putea muri în orice clipă”. Cu toate acestea, administrația penitenciarului refuză în continuare să acorde politicianului asistență medicală specializată.

Reamintim că la 4 august, administrația penitenciarului nr. 1 din satul Glinoe, raionul Grigoriopol, l-a acuzat pe Horjan de încălcarea regulilor închisorii și l-a trimis pe zece zile în carceră. În semn de protest, politicianul a declarat greva foamei pe o durată nedeterminată, cerând ca administrația penitenciarului să înceteze să-i încalce drepturile și libertățile și să nu mai facă presiuni asupra sa.

La 27 august, el a fost internat în stare gravă în unitatea sanitară a penitenciarului, dar i-a fost refuzată asistența medicală calificată.

Se știe că în vara anului 2019, în timpul investigațiilor efectuate la spitalul raional din Grigoriopol, medicii l-au diagnosticat pe Horjan cu cardiopatie ischemică, tensiune arterială înaltă, probleme ale aparatului locomotor și au cerut administrației închisorii ca el să fie internat. Însă lui Horjan i-a fost refuzat acest lucru. Nina Horjan, mama politicianului de opoziție, susține că peste o jumătate de an, în luna ianuarie 2020, el a fost plasat în unitatea sanitară a penitenciarului, dar tratamentul care i-a fost recomandat nu are efect.

Anterior, la dispoziția NM a ajuns o scrisoare a lui Horjan către Misiunea OSCE în Moldova, în care el afirmă că „auoritățile transnistrene doresc să scape fizic” de el. Puteți afla detalii despre scrisoarea lui Horjan adresată către OSCE în Moldova din articolul «Если со мной что-то произойдет виновными в моей гибели прошу считать…» („Dacă mi se va întâmpla ceva, rog să fie considerat vinovat de moartea mea…”).

***

Reamintim că deja de doi ani, Horjan își ispășește pedeapsa în penitenciarul nr. 1 din satul Glinoe, raionul Grigoriopol din Transnistria. În luna noiembrie 2018, Judecătoria Supremă din Transnistria l-a condamnat la patru ani și jumătate privațiune de libertate, acuzat fiind de „acțiuni violente împotriva unui reprezentant al puterii”.

Horjan a obținut recent dreptul la eliberare condiționată înainte de termen, deoarece și-a ispășit deja mai mult de o treime din termen.

În luna iulie curent însă Horjan a fost vizitat de un anchetator de la Tiraspol. S-a constatat că împotriva lui Horjan ar putea să fie deschis un nou dosar penal. Temei pentru aceasta a fost un articol în ziarul «Голос народа» („Vocea poporului”) de la Tiraspol, în care Horjan ar fi   numit autoritățile Transnistriei „marionete”, dar și, potrivit anchetei, l-ar fi insultat pe Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei.

În răspunsul oferit la demersul NM, MAI din Transnistria a comunicat că, „potrivit datelor prezentate de Comitetul de Anchetă din Transnistria și de Centrul Informațional Analitic al MAI, autoritățile menționate nu dispun de informații despre intentarea unui dosar penal în baza unei infracțiuni care este prevăzută de articolul 316-1 „Insultarea Președintelui RMN” în raport cu cetățeanul Horjan”.

De când Horjan se află în închisoare, avocatul său s-a adresat după ajutor în apărarea drepturilor clientului său către Procuratura Generală a Moldovei, Avocatul Poporului din Moldova, OSCE, OMS, Ambasada SUA și cea a Rusiei, totodată, s-a întâlnit cu Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, înainte de vizita acesteia la Tiraspol în luna martie 2020. Potrivit afirmațiilor avocatei, toate organizațiile internaționale și ambasadele au încercat să apere drepturile și libertățile lui Horjan, însă  acțiunile lor „nu au adus rezultate tangibile”.

La 23 iulie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a Moldovei a declarat ilegală sentința care a fost pronunțată lui Horjan de către Judecătoria Supremă a Transnistriei. CSJ a indicat faptul că Procuratura Generală trebuie „să ia toate măsurile legale pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați în acest caz”.

După decizia CSJ, avocatul și părinții lui Horjan s-au adresat către procurorul general al Moldovei, Alexandr Stoianoglo. Ei speră că acesta va lua sub controlul său investigația în dosarul penal împotriva persoanelor care au încălcat drepturile lui Horjan. „Noi considerăm că sancțiunile și urmărirea penală împotriva acestor persoane vor urni din loc problema ce ține de anularea sentinței nedrepte de către autoritățile transnistrene”, a spus Ala Grigoraș, avocata lui Horjan.

NM a expediat un demers către Procuratura Generală a Moldovei pentru a afla dacă Stoianoglo examinează eventualitatea unei întrevederi cu avocatul și părinții lui Horjan. La 17 august, procuratura  a răspuns că „în urma verificărilor efectuate, la moment, nu au fost stabilite motivele pentru audiență”.

Simpatizanții lui Horjan continuă să ceară de la Procuratura Generală a Moldovei ca persoanele care au încălcat drepturile și libertățile politicianului de opoziție să fie anunțate în urmărire internațională. Ei constată cu regret că în pofida deciziei CSJ, Procuratura Generală „așa și nu a făcut acest pas”.

Detalii despre soarta politicianului de opoziție din Transnistria puteți afla din articolul «Мы ничего не можем сделать — государства „Приднестровье“ нет» („„Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: