Embargoul rusesc: Ministrul Agriculturii ar putea efectua o vizită la Moscova împreună cu reprezentanții ANSA
Full Article 3 minutes read

Embargoul rusesc: Ministrul Agriculturii ar putea efectua o vizită la Moscova împreună cu reprezentanții ANSA

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea ar putea pleca la Moscova, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 7 septembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. Oficialul a precizat că vizita ar putea avea loc în contextul interdicției Moscovei a importurilor de produse agricole din 31 de regiuni din Republica Moldova.

Ministrul Agriculturii a menționat că marea majoritate a fermierilor sunt conștienți că trebuie să diversifice piețele de desfacere, întrucât dependența de una singură îi face „extrem de vulnerabili”. În contextul embargoului impus de Rusia, sunt luate măsuri pentru deblocarea situației.

„Noi întreprindem toate măsurile posibile și cele legale pentru a debloca situația. L-am invitat la minister pe dl ambasador, am avut o discuție, am trimis o scrisoare la Rosselhoznadzor. Săptămâna viitoare vom avea o ieșire în teren împreună cu reprezentantul comercial al Federației Ruse, voi merge și eu la o investigație a unui caz enunțat de ei în scrisoare”, a menționat Bolea.

Întrebat dacă consideră că ar exista motive politice cu privire la interdicție, Vladimir Bolea a răspuns că preferă să discute exclusiv în limbaj tehnic.

„Așteptăm analiza finală a ANSA, după care mergem în Federația Rusă. Că va merge ANSA, că voi merge și eu, să facem un mecanism, pentru că peste tot în lume se întîmplă. Un agent economic sau un inspector nu a fost suficient de serios în abordarea controlului, a omis o greșeală, a ajuns marfa acolo…”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Acord de liber schimb cu Egiptul

În același timp, autoritățile din Republica Moldova sunt în căutarea unor noi piețe de vânzare a produselor autohtone, iar o posibilă piață de export ar putea fi în Egipt. Pe 11 octombrie, urmează să efectuează o vizită în acest stat împreună cu ministrul de Externe, Nicu Popescu. Ministrul Agriculturii speră să fie semnat un acord.

„Avantajele sunt foarte mari, sunt 100 de milioane de potențiali cumpărători, același segment de cumpărători care ar fi în Federația Rusă. Am avut întâlniri cu „Moldova Fruct”, ei au fost deja în delegație ca și oameni de afaceri. Noi suntem interesați de acolo să vină curmale, fructe uscate, specifice Egiptului, citrice, ceea ce produc ei, pentru locuiitorii din Republica Moldova, ele sunt calitative, bune, gustoase. Noi să le livrăm lor mere, fructe care sunt foarte întrebate și la ei nu cresc. Sper să venim cu vești bune”, a declarat Vladimir Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: