Emerging Europe: Maia Sandu a fost desemnată „personalitatea publică a anului 2022”
Full Article 3 minutes read

Emerging Europe: Maia Sandu a fost desemnată „personalitatea publică a anului 2022”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost desemnată „personalitatea publică a anului 2022”. Nominalizarea a fost făcută de către Emerging Europe în cadrul celei de-a cincea ediții a unui program care prezintă cele mai bune lucruri din regiunea Europei: persoane, organizații publice și private, proiecte sau inițiative.

„Angajamentul neabătut al Maiei Sandu față de democrație și statul de drept în Moldova o face alegerea firească pentru premiul „Personalitatea publică a anului în Europa emergentă” de anul acesta”,  se arată într-o notă emisă de Emerging Europe.

Sandu, aleasă în noiembrie 2020, și-a centrat campania prezidențială pe eradicarea sărăciei și combaterea corupției. Privită de multă vreme de mass-media internațională, în termeni oarecum simpliști, drept „pro-european” (spre deosebire de Igor Dodon, predecesorul ei, care favorizează legăturile mai strânse cu Rusia), Sandu a promis să reînnoiască aspirațiile europene ale Moldovei.

Luna trecută, ea și-a îndeplinit promisiunea când guvernul Republicii Moldova a solicitat oficial să adere la Uniunea Europeană.

„Vrem să trăim în pace, prosperitate și să fim parte din lumea liberă”, a spus Sandu în martie. „În timp ce unele decizii necesită timp, altele trebuie luate rapid și decisiv și profitând de oportunitățile care vin odată cu o lume în schimbare”, a spus Sandu, citată de Emerging Europe.

Sursa citată mai scrie că prima sarcină a președintei Maia Sandu a fost să elibereze Parlamentul Moldovei de deputați loiali lui Igor Dodon și oligarhului Vlad Plahotniuc.

„Folosind fiecare dintre puținele instrumente de care dispunea, ea a reușit: alegerile parlamentare din iulie anul trecut au schimbat peisajul politic al Republicii Moldova. Mulți speră că schimbarea este permanentă”, se mai arată în comunicat.

„Acest premiu este o recunoaștere pentru angajamentul președintelui Sandu față de democrație și statul de drept și față de lupta împotriva corupției în Moldova”, spune Andrew Wrobel, fondatorul Emerging Europe.

„Acest angajament a fost demonstrat de mai multe ori pe parcursul anului 2021, nu în ultimul rând în eforturile de succes ale președintelui de a dizolva parlamentul și de a organiza alegeri libere și corecte, precum și în deschiderea ei de a construi un parteneriat durabil și pe termen lung cu Uniunea Europeană”, continuă Wrobel.

De la preluarea mandatului Sandu, Moldova a devenit o țară care oferă acum speranța unui viitor mai bun tuturor cetățenilor săi. Cel puțin, așa descrie situația din țara noastră publicația organizației Emerging Europe.

Emerging Europe apreciază și solidaritatea Republicii Moldova în contextul numărului mare de refugiați ucraineni pe care i-a găzduit țara noastră.

Ceremonia de decernare a premiilor, în paralel cu summitul „Future of Emerging Europe”, va avea loc la Bruxelles, la 23 iunie.

Precizăm Emerging Europe este o organizaţie care se focusează pe 23 de ţări din Europa Centrală, de Est, de Sud-Est şi din Caucazul de Sud.

Din Consiliul Emerging Europe fac parte formatori de opinie de prim rang, manageri de corporaţii, cercetători, foşti reprezentanţi de rang înalt ai organizaţiilor internaţionale, ai societăţii civile şi ai lumii diplomaţiei şi artei.

Printre laureaţii precedenţi se numără: directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva; procurorul european Laura Codruţa Kovesi; profesorul Gunter Verheugen, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene; şi Svetlana Tihanovskaya, liderul opoziţiei democratice din Belarus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: