Energocom, acuzată că a prezentat prețuri de achiziții care induc populația Republicii Moldova în eroare. Argumentele Bursei de Mărfuri din România
Full Article 3 minutes read

Energocom, acuzată că a prezentat prețuri de achiziții care induc populația Republicii Moldova în eroare. Argumentele Bursei de Mărfuri din România

Bursa Română de Mărfuri acuză compania Energocom că a indus în eroare populația Republicii Moldova când a prezentat, pe 13 aprilie, prețul final al gazelor naturale procurate din România, comparativ cu cele procurate în regim de testare din Grecia, fără a menționa costurile de transport efective.

„Considerăm că datele publicate privind prețurile de achiziții induc în eroare publicul și populația Republicii Moldova cu privire la prețul final al gazelor naturale și oportunitățile reale oferite, pe viitor, pentru operațiunile de cumpărare/vânzare prin intermediul BRM”, precizează în comunicatul emis Bursa Română de Mărfuri.

Bursa Română de Mărfuri își argumentează poziția prin faptul că Energocom nu a prezentat în comunicatul emis de pe 13 aprilie costul transportării gazelor naturale, care influențează, nemijlocit, costul final. Or, potrivit sursei citate, prețul transportării gazelor naturale cumpărate din România este mai mic față de cel din Grecia, având în vedere infrastructura energetică ce prevede livrarea gazelor naturale prin aceeași conductă – Iași-Ungheni-Chișinău.

Totodată, BRM susține că prețurile indicate de Energocom ar fi eronate în contextul în care achiziția de gaze naturale din România a fost anunțată pe 31 martie, iar din Grecia pe 13 aprilie 2023 – diferența fiind de aproape 2 săptămâni – timp în care prețurile de achiziție au suferit modificări.

„Așa cum achiziția de gaze naturale a fost efectuată pe piața SPOT, prețurile se actualizează în baza evoluțiilor zilnice și a indicilor de referință ai platformei de tranzacționare stabiliți de hub-ul Dutch TTF pentru Europa, ceea ce nu oferă o bază corectă de comparație din perspectiva evoluțiilor continue pe piața regională a gazelor naturale. (…)Din acest motiv, comparația realizată de Energocom nu reflectă realitatea costurilor reale efective și vreunui avantaj pentru consumatorii finali”, precizează BRM.

Precizăm că întreprinderea nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile BRM.

***

Amintim că SA Energocom a anunțat pe 13 aprilie că va cumpăra, în regim de testare, circa 2250 m3 de gaz din Grecia și 1 MW de energie electrică de la un operator din Bulgaria. Cei 24 MWh (aproximativ 2.250 de metri cubi de gaze naturale) urmau să fie procurați din Grecia la un preț de 45 de euro/ MWh. Prețul nu includea, însă, costurile de transport și alte cheltuieli logistice, după cum a anunțat în acea perioadă Energocom. Pentru comparație, Energocom a anunțat tot atunci că a procurat pe 31 martie de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.

***

Societatea pe acțiuni Energocom este o companie cu capital integral de stat și este controlată integral de Agenția Proprietății Publice. Aceasta este  furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova. De asemenea, este furnizor de gaze naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: