„Este cea mai severă secetă de la independența Republicii Moldova”. Platforma DA cere declararea stării de urgență cu caracter natural
Full Article 3 minutes read

„Este cea mai severă secetă de la independența Republicii Moldova”. Platforma DA cere declararea stării de urgență cu caracter natural

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr consideră că este necesară crearea, de urgență, a unei comisii guvernamentale cu implicarea partenerilor de dezvoltare, imputernicită să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar. Formațiunea consideră că trebuie evaluată oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural în toata țara sau în mai multe raioane. Declarațiile au fost făcute de liderii partidului, în cadrul unui briefing din 28 aprilie.

Într-o conferință de presă, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că în această iarnă s-a întâmplat pentru prima dată ca terenurile agricole să nu fie acoperite cu zăpadă măcar pentru câteva zile. Potrivit acestuia, situația fermierilor este critică.

„Înghețurile de primăvară timpurie au afectat în proporție de 70-80% plantațiile de caiși, migdal și piersici și în proporție de 40-50% – plantațiile de cireș, vișin și prun, precum și semănăturile de rapiță de toamnă. În majoritatea raioanelor situația fermierilor este critică, fiind agravată și de problemele intervenite în procesul comercializării produselor pe piața internă, dar și în cadrul exporturilor din cauza limitării drastice a circulației”, a notat Andrei Năstase.

Vicepreședintele formațiunii, deputatul Alexandru Slusari, a comparat situația actuală cu cea din anul 1947.

„Această secetă nu este doar cea mai severă din perioada independenței Republicii Moldova, dar este comparabilă cu seceta anului 1947 și noi toți cunoaștem care au fost consecințele acesteia. Situația este mai mult decât critică”, a spus Slusari.

Vicepreședintele parlamentului a remarcat că majoritatea agricultorilor au credite. Or, declararea stării de urgență cu caracter natural ar fi un motiv pentru constatarea circumstanțelor de forță majoră, care ar permite negocierea între agricultori și creditori, precum și reeșalonarea plăților pentru credite.

Platforma DA solicită aprobarea regulamentului cu privire la utilizarea apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole. De asemenea, autoritățile sunt îndemnate să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenței financiare pentru a depăși criza naturală.

Alexandru Slusari a mai spus că este necesar să fie suplinit Fondul de Dezvoltare a Agriculturii cu cel puțin 500 de milioane de lei pentru plăți directe întreprinderilor agricole, inclusiv celor zootehnice, care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor. Potrivit lui, săptămâna trecută, formațiunea a vorbit despre posibilitatea identificării acestor bani. Și anume prin reducerea programului de susținere a companiilor care nu au avut de suferit în urma pandemiei – supermarketuri, companii petroliere etc.

Platforma DA mai propune ca întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor să fie scutite de plata impozitului pe venit. O altă propunere ține de amânarea pentru cel puțin șase luni a achitării în bugetul public național de către întreprinderile respective a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale. Formațiunea mai propune achiziționarea pentru rezerva de stat a cel puțin 150 de mii de tone de grâu alimentar și 150 de mii de tone de porumb la un preț avantajos pentru agricultori.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: