Proiect de lege: Animalele de companie ar putea fi incluse într-o bază de date națională
Full Article 3 minutes read

Proiect de lege: Animalele de companie ar putea fi incluse într-o bază de date națională

Deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru, a prezentat un proiect de lege, prin care se urmărește reglementarea evidenței animalelor de companie cu și fără adăpost. Printre prevederile proiectului se numără crearea unui baze de date a animalelor de companie, dar și obligația consiliilor locale de a atribui terenuri pentru înhumarea animalelor de companie. 

„Prin acest proiect de lege vor fi create pârghii și condiții egale pentru toate primăriile din Republica Moldova, indiferent de mărimea lor, ca să se preocupe de monitorizarea animalelor de companie fără adăpost și micșorarea populației acestora prin sterilizare”, a spus Arina Spătaru în cadrul unui briefing de presă.

„Acest proiect vine cu elaborarea unei baze de date electronice naționale a animalelor de companie din toate localitățile din Republica Moldova, astfel încât să disciplinăm deținătorii de animale și să avem posibilitatea ca fiecare animal abandonat sau pierdut să fie întors acasă”, a mai spus deputata.

De asemenea, consiliile locale vor fi obligate să atribuie terenuri pentru înhumarea animalelor de companie.

„Interzicem luptele în care sunt implicate animalele de companie. Obligăm sterilizarea animalelor de companie, dacă acestea nu sunt crescute cu scopul de a fi implicate în activități economice (vânzarea, reproducerea, oferirea serviciilor în care sunt implicate animalele de companie)”, a mai spus Arina Spătaru.

Proiectul de lege reglementează și procedura de eutanasie. „Pot fi eutanasiate, în baza fișei de observație, numai animalele care suferă dureri fizice insuportabile, provocate de traumatisme acute sau de o boală incurabilă, incompatibilă cu viața. Ambele fiind diagnosticate în urma unui control efectuat de medicul veterinar”, a precizat deputata.

Arina Spătaru a menționat că aceasta este o lege ordinară, care poate fi votată de parlamentul dizolvat.

***

Amintim că în 2019, deputații PAS Radu Marian şi Dan Preciun au elaborat un proiect de lege menit să elimine o parte din lacunele legislative din domeniul protecţiei drepturilor animalelor, prin modificări la Codul Penal şi Contravenţional în acest sens.

Proiectul urma să înăspărească pedepsele pentru actele de cruzime, inclusiv:

– confiscarea animalului care a fost abuzat
– aplicarea interdicţiei de a deţine animale celor care au comis infracţiuni în raport cu un animal
– uciderea unui animal
– sancţionarea celor care abandonează un animal domestic
– sancţionarea părinţilor copilul cărora a ucis un animal
– sancţionarea adolescenţilor cu vârsta între 14 şi 16 ani care au ucis sau au torturat un animal
– sancţionarea celor care cerşesc cu un animal
– interzicerea exploatării animalelor sălbatice în circuri
– sancţionarea utilizării animalelor pentru spectacole sângeroase/lupte
– sancţionerea incitării la ură faţă de animale
– sancţionarea zoofiliei

Proiectul de lege nu a întrunit numărul de voturi necesare în prima lectură, pe motiv că propunerile acestora nu se încadrează în legislația actuală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: