„Este recunoașterea tuturor femeilor din Moldova”. Deputata Doina Gherman a primit oficial premiul Women of Courage Award 2022
Full Article 3 minutes read

„Este recunoașterea tuturor femeilor din Moldova”. Deputata Doina Gherman a primit oficial premiul Women of Courage Award 2022

Deputata Doina Gherman a primit premiul Women of Courage Award 2022, decernat de Departamentul de Stat al SUA. De menționat că Gherman a fost desemnată câștigătoarea premiului în martie 2022. 

Pe 8 martie 2023 a avut loc cea de-a 17-a ceremonie anuală de decernare a Premiilor International Women of Courage Awards, la Washington. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău.

„Ambasada SUA o felicită pe doamna Doina Gherman cu ocazia primirii oficiale a prestigiosului Premiu Women of Courage Award 2022. (…) Premiul International Women of Courage Award (IWOC) recunoaște meritele femeilor din întreaga lume care au demonstrat curaj, forță și capacități excepționale de leader în susținerea păcii, justiției, drepturilor omului, echității și egalității de gen precum și împuternicirii femeilor și fetelor, în toate aspectele diversității lor – adesea la mare risc și sacrificiu personal”, se arată în declarația Ambasadei.

„Vă mulțumesc mult! Este recunoașterea tuturor femeilor din Republica Moldova. Onorată!”, a reacționat Gherman la mesajul Ambasadei.

În cadrul vizitei în SUA, Gherman a publicat o imagine cu Shohreh Bayat, campioană de șah feminin din Iran.

„În 2020, când participa la Campionatul Mondial din Shanghai, în presă a apărut o fotografie din timpul unei partide. Unghiul din care a fost făcută poza, o arăta pe Shohreh fără hijab pe cap, care este obligatoriu în Iran, deși acesta era doar puțin lăsat în spate. În decurs de 24 de ore, Federația Iraniană de Șah, pe care Shohreh a condus-o în trecut, a refuzat să îi garanteze siguranța dacă se va întoarce în Iran fără să își ceară scuze publice mai întâi. Shohreh a luat decizia dureroasă de a căuta adăpost în Marea Britanie. În acel moment, ea a ales să fie campioană pentru drepturile femeilor, în loc să fie intimidată de regimul iranian”, menționează Gherman.

Deputata din Moldova a avut o discuție și cu Simone Sibilio, una dintre cele mai importante procuroare din Brazilia, având o carieră de 18 ani.

„În această poziție, ea a jucat un rol crucial în lupta împotriva crimei organizate și a corupției publice, precum și traficului de droguri. Ca procuror principal în mai multe cazuri de rezonanță, Simone a avut curajul și de a lupta cu violența de gen și atacurile împotriva activiștilor sociali”, a menționat deputata de la Chișinău.

***

Amintim că în martie 2022, Ambasada SUA în Republica Moldova a declarat că Doina Gherman a fost desemnată câștigătoarea Moldovei întrucât „lucrează pentru a construi un viitor mai luminos pentru toți”. Se menționa că președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, este una dintre cele 12 femei din toată lumea selectate pentru premiul International Women of Courage, decernat de Departamentul de Stat al SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: