„Este sfârşitul lumii pentru cei care ne prostesc”. Reacția minstrului Justiției, după suspendarea scrutinului de la Bălți
Full Article 3 minutes read

„Este sfârşitul lumii pentru cei care ne prostesc”. Reacția minstrului Justiției, după suspendarea scrutinului de la Bălți

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat reacția concurentului electoral Marina Tauber, după ce în urma hotărârii Curții de Apel Bălți, Comisia Electorală Centrală a suspendat scrutinul planificat în mun. Bălți pentru 5 decembrie. Politicianul a ironizat pe seama comentariului membrei Partidului „ȘOR”, fiind de părere că nu este „sfâșitul lumii pentru justiție”, așa cum a declarat aceasta, ci „este sfârșitul lumii pentru cei care consideră că totul în ţara aceasta se poate cumpăra pe bani, inclusiv justiţia”.

Sergiu Litvinenco a comentat reacția Marinei Tauber după ce magistrații Curții de Apel Bălți au menținut hotărârea primei instanțe, privind anularea înregistrării concurentului electoral.

„”Sfârșitul lumii” pentru justiție? Asta când justiția sancționează încălcările flagrante care țin de finanțarea campaniei electorale și aplică unica sancțiune prevăzută de lege pentru aceasta? Dar eu cred că este invers. Este „sfârşitul lumii” pentru cei care consideră că totul în ţara aceasta se poate cumpăra pe bani, inclusiv justiţia. Este „sfârşitul lumii” pentru cei care cred că dacă au bani, pot să sfideze regulile stabilite pentru toţi şi să fie deasupra legii. Este „sfârşitul lumii” pentru cei care pe bani mulţi pot angaja avocaţi obraznici, care să ne sfideze şi să ne dea lecţii de moralitate şi dreptate. Este „sfârşitul lumii” pentru cei care ne prostesc zi de zi cu minciuni din televiziunile plătite din bani furaţi de la oameni. Aşa cum recunoştea unul din reprezentanţii acestei „lumi”, ei luptă acum pentru libertate. Este adevărat! Ei luptă pentru libertate, fiindcă cu o justiţie funcţională, probabil, urmează să prindă puşcăria!”, a menționat ministrul Justiției.

În dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Marina Tauber s-a arătat dezamăgită de decizia Curții de Apel Bălți și a anunțat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție: „Astăzi este sfârșitul lumii pentru țara noastră și justiția noastră. Este un eșec total și putem spune că este punctul final în justiția moldovenească, este cel mai rău ce putea să se întâmple pentru partidul de guvernare”, a menționat candidata.

Membrii CEC au susținut o conferință de presă. Aceștia au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: