«Este un semnal că Plahotniuc nu va reveni». De ce PSRM și ACUM au nevoie de un nou acord politic
Full Article 7 minutes read

«Este un semnal că Plahotniuc nu va reveni». De ce PSRM și ACUM au nevoie de un nou acord politic

Socialiștii i-au îndemnat, public, încă o dată pe colegii lor din ACUM să semneze un acord politic în care vor fi specificate viitoarele planuri comune ale majorității de guvernământ. Cei din blocul de dreapta susțin că și ei sunt interesați de aceasta. Și PSRM, și ACUM recunosc că încă nu au convenit asupra tuturor detaliilor din viitorul acord. Totuși, câte ceva a fost coordonat deja.

La 13 august, comitetul politic executiv al socialiștilor a recomandat fracțiunii parlamentare a socialiștilor să încheie un nou acord cu ACUM, întrucât acordul temporar care a fost semnat anterior «a fost realizat, în cea mai mare parte».

La sfârșitul săptămânii trecute, și Vlad Bătrîncea, șeful fracțiunii parlamentare a PSRM, s-a adresat către colegii din ACUM, printr-un mesaj postat pe Facebook, să fie semnat cât mai curând un acord nou. El a menționat că acest lucru este necesar «pentru ca în viitor, să fie excluse situațiile care creează riscuri mari pentru întregul proces de guvernare a țării».

Ce a fost în primul acord PSRM-ACUM

Într-adevăr, cea mai mare parte a înțelegerilor din primul acord a fost îndeplinită, în totalitate sau parțial. Majoritatea de guvernământ a ales-o pe lidera PSRM Zinaida Greceanîi în calitate de speaker al parlamentului, a ales guvernul condus de Maia Sandu, copreședinte al blocului ACUM, a schimbat conducătorul Centrului Național Anticorupție și al Serviciului de Informații și Securitate, a votat, în două lecturi, pentru revenirea la sistemul electoral proporțional etc.

Ce-i drept, sunt și înțelegeri care încă nu au fost realizate. Deputații nu au adoptat amendamentele la Legea cu privire la procuratură, care ar fi permis schimbarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, deputații nu au soluționat problema amendamentelor la Codul electoral, care ar trebui să permită deputaților să demită membrii Comisiei Electorale Centrale.

Până la urmă, s-a reușit schimbarea conducerii CEC și a procuraturii doar datorită demisiei benevole a foștilor conducători.

Deputații nu au creat nici comisia care trebuia să investigheze evenimentele din aprilie 2009. Au rămas neîndeplinite și cerințele socialiștilor de a institui capitalul matern în Moldova și de a indexa pensiile de două ori pe an. Însă o parte din aceste chestiuni mai pot fi propuse spre examinare la sesiunea extraordinară a parlamentului pe care speakerul Zinaida Greceanîi a propus-o să fie organizată până la 16 august.

Ce va fi în noul acord

Vladimir Țurcan, deputat socialist, vicepreședinte al comisiei juridice, numiri și iunități a parlamentului, a spus pentru NM că acordul trebuie să devină un fel de «foaie de parcurs» a viitoarei colaborări dintre ACUM și PSRM. «Foaie de parcurs pentru cooperare politică și legislativă. Să o numim așa», a spus Țurcan.

Gaik Vartanean, colegul său de fracțiune, a menționat că după îndeplinirea majorității înțelegerilor din primul acord, vine «următoarea fază a guvernării statului – dezvoltarea, restabilirea și reformarea justiției, susținerea și dezvoltarea sferei sociale și multe alte procese care necesită eforturi consolidate ale coaliției de guvernământ».

Potrivit afirmațiilor lui Vartanean, în noul acord va fi specificată agenda prioritară a guvernului și a parlamentului, precum și chestiunea ce ține de modul în care socialiștii și blocul ACUM vor participa la alegerile locale din 20 octombrie.

Și vicepreședintele parlamentului Mihail Popșoi, reprezentant al Partidului «Acțiune și Solidaritate», a spus pentru NM că viitorul acord de coaliție va fi compus din aceste două părți.

«Și noi suntem interesați de semnarea unui astfel de acord. În prima parte a acestuia, va fi vorba despre prioritățile majorității de guvernământ pentru anul viitor. Acesta este, literalmente, un plan de acțiuni pentru anul 2020. Cea de-a doua componentă a acordului este pactul de neagresiune la alegerile locale. Noi suntem interesați ca această campanie electorală să se desfășoare în condiții în care să se discute problemele cetățenilor și nu prin atacuri personale sau dezbinări pe criterii geopolitice», a menționat Popșoi.

El a mai spus că printre prioritățile guvernării pentru anul viitor este reforma justiției, demonopolizarea piețelor, reformele economice și măsurile de proteccție socială. «Scopul principal al guvernului Maiei Sandu este asigurarea independenței justiției, de aceea este important să obținem susținerea totală a părților în acest proces. După ce aceste acțiuni vor fi aprobate, noi nu vedem impedimente pentru semnarea acordului în care vor fi clar stabilite prioritățile pentru perioada următoare», a spus Popșoi.

Gaik Vartanean a menționat că acest acord «va oferi garanții societății și partenerilor internaționali că noua guvernare din Moldova dorește în mod serios să edifice un stat de drept normal, funcțional». «În plus, cetățenii Moldovei au dreptul să știe și să înțeleagă, care vor fi acțiunile noastre viitoare», a menționat el.

Vartanean a adăugat că, printre altele, acest acord va fi un semnal pentru unii funcționari care încă mai ascultă de Partidul Democrat. «Acesta este un semnal că Plahotniuc nu va reveni în țară. Doar dacă în cătușe. Partidul Democrat este un cadavru politic. Și pe zi ce trece, tot mai mulți oameni înțeleg acest lucru», a spus Vartanean.

Când îl vor semna

Întrebat de ce acest acord încă nu este semnat, socialistul Vladimir Țurcan ne-a sugerat să adresăm această întrebare reprezentanților ACUM.

Reprezentantul ACUM Popșoi a dat asigurări încă o dată că ACUM este interesat la fel de mult ca și socialiștii de semnarea unui asemenea acord. La fel, Popșoi consideră că acordul urmează să fie semnat cât mai curând posibil și a rămas doar să fie coordonate detaliile.

«E prea puțin probabil că vom reuși săptămâna aceasta, în următoarea – e greu de spus, însă până la începutul campaniei electorale, noi trebuie să reușim să-l semnăm. Noi rămânem concurenți la alegerile locale, însă concurența noastră nu trebuie să se transforme în atacuri la persoană», a subliniat Popșoi.

Explicând de ce acordul încă nu este semnat, Gaik Vartanean a dat de înțeles că între PSRM și ACUM nu sunt divergențe. Și a menționat că acordul va fi semnat imediat ce vor fi coordonate toate punctele.

«În relațiile dintre două persoane sau în orice familie nu există niciodată un acord și un consens total. În schimb, există practic întotdeauna posibilitatea unor compromisuri. Altă întrebare este dacă se ajunge la ele. Poate că analogia nu este prea corectă, dar oricum, orice controverse și divergențe se soluționează prin discuții și dialog», consideră Vartanean.

De asemenea, el a menționat că «oricât ar dori să demonstreze unele instituții media, mai ales cele controlate de holdingul media al lui Plahotniuc, că în majoritatea de guvernământ sunt probleme, coaliția PSRM-ACUM este un organism absolut viu, eficient, care se dezvoltă și ia amploare».

Sergiu Litvinenco, deputat ACUM, șef al comisiei juridice, numiri și imunități a parlamentului, a confirmat pentru NM că există deja o variantă-ciornă a acordului «la nivel de idei». Însă în opinia sa, partidele vor reveni la această chestiune deja după încheierea sesiunii parlamentare extraordinare pe care Zinaida Greceanîi a convocat-o săptămâna aceasta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: