„Este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului”. Trei capete de acuzare împotriva lui Plahotniuc
Full Article 2 minutes read

„Este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului”. Trei capete de acuzare împotriva lui Plahotniuc

Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcută de procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui briefing din 18 mai. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

„Începând cu 2015, beneficiarii furtului miliardului erau divizați în 3 grupuri de interese: grupul Platon, grupul Șor și grupul Filat. Platon și Filat au fost condamnați, dosarul Șor este încă pe rol în instanța de judecată. O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, iar noi am constatat că acest lucru nu a fost întâmplător. Acolo se face trimitere încă la un grup – Plahotniuc”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general a menționat că Vladimir Plahotniuc a obținut peste 100 mln de dolari prin intermediul unui credit obținut de la Banca de Economii, prin intermediul grupul Șor și acoperit prin mijloacele financiare ale Băncii Naționale.

Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, compania de asigurare ASITO, Casa Modei, hotelul Național. De asemenea, banii primiți din creditul de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale, către companiile afiliate acestuia: cumpărarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și a persoanelor din anturajul acestuia.

„În privința cetățeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel încât să îi fie incriminate trei capete de acuzare: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari”, a precizat Stoianoglo.

Procrurorul general a precizat că, îndată ce actele vor fi traduse în engleză, acestea vor fi expediate organelor de drept din SUA, pentru ca Vladimir Plahotniuc să fie extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: