Estonia și Lituania, primele țări europene care califică oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid
Full Article 2 minutes read

Estonia și Lituania, primele țări europene care califică oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid

Riigikogu estonian (legislativul) a adoptat în unanimitate o declarație prin care acțiunile Rusiei în Ucraina sunt calificate drept „genocid”. Rezoluția a fost publicată pe site-ul oficial al parlamentului. La scurt timp, o decizie similară a luat și Seimul Lituaniei.

„Federația Rusă a comis acte de genocid față de populația civilă, inclusiv pe teritoriile temporar ocupate, în special în orașele Bucea, Borodeanka, Gostomel, Irpen și Mariupol, precum și în multe alte localități din Ucraina. Acestea constau în ucideri, răpiri, deportări, privări de libertate, torturi, violuri, precum și profanarea cadavrelor”, se arată în declarația adoptată de legislativul estonian.

După Estonia, un document similar a adoptat Lituania. În document se arată că țara își exprimă susținerea și solidaritatea cu poporul ucrainean și consideră invazia Rusiei drept o încălcare a suveranității și integrității teritoriale. Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat joi că țara sa a oferit Ucrainei sisteme portabile de apărare aeriană, sisteme antitanc și mitraliere. Anusauskas a spus că nu poate preciza cantitatea exactă, dar că este „mult”,

Amintim că primul care a vorbit despre un genocid în Ucraina a fost președintele SUA Joe Biden.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: