„Eu n-am avut nici o legătură cu acest proces”. Dodon, despre expulzarea profesorilor turci
Full Article 2 minutes read

„Eu n-am avut nici o legătură cu acest proces”. Dodon, despre expulzarea profesorilor turci

Igor Dodon îl va întreba pe președintele Turciei despre soarta celor șapte profesori turci expulzați din Republica Moldova. Mai mult, acesta a declarat că ordinul de expulzare a fost dat de Vladimir Plahotniuc, despre acare a spus că era „cel care controla SIS-ul și pe ceilalți”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Politica, ieri, 2 decembrie. 

„Haideți să punem punct la acest subiect. Eu n-am avut nici o legătură cu acest proces. Este un fapt confirmat de oponenții mei politici, care au condus comisia ce ancheta acest caz”, a declarat Dodon.

Fiind întrebat, cine a dat ordinul de expulzare, șeful statului a răspuns cu o întrebare. „Cine atunci controla SIS-ul și pe ceilalți?” Și tot el a și răspuns: „liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc”.

Dodon a mai declarat că la viitoarea întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va aborda subiectul expulzării profesorilor turci. Aceasta ar urma să aibă loc „în următoarele săptămâni”, a precizat pe pagina sa de facebook șeful statului.

Amintim că cei șapte cetățeni străini au fost expulzați din Republica Moldova în dimineața zilei de 6 septembrie 2018. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Serviciul de Informație și Securitate a declarat atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

După cum s-a constatat anterior, aceștia au fost trimiși cu un zbor charter direct în Turcia, unde au fost arestați. Majoritatea dintre ei au fost deja condamnați, iar unii încă așteaptă în spatele gratiilor hotărârile judecătorești. Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanţii au fost expulzați printr-un transfer ilegal, care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: