„Eu, procuror general?” Sergiu Litvinenco spune când vom avea un șef la Procuratura Generală și dacă va candida la această funcție
Full Article 2 minutes read

„Eu, procuror general?” Sergiu Litvinenco spune când vom avea un șef la Procuratura Generală și dacă va candida la această funcție

Până la iarnă am putea avea un procuror general în funcție, a declarat la emisiunea „Cutia neagră” de la TV8 ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Oficialul a precizat că condițiile de selectare a procurorului general, sunt similare cu cele ale șefilor procuraturilor specializate, menționând că la această funcție pot candida și persoane din afara țării.

Cert este că legea prevede posibilitatea încadrării în funcția de procuror general, inclusiv a persoanelor care au experiență corespunzătoare atât în țară cât și peste hotare”, a declarat ministrul. 

Litvinenco s-a arătat încrezut că actuala componență a CSP este capabilă să aleagă un șef al Procuraturii Generale.

„În momentul în care Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) decide inițierea concursului atunci se dă termen ca toți cei care doresc și corespund acelor codiții prevăzute de lege și deja conform procedurii respective, CSP urmează să organizeze un concurs și să vină cu o decizie. Ulterior decizia respectivă este transmisă pentru președinte pentru infirmare sau confirmare”, a menționat Litvinenco.

„Cert este că legea prevede posibilitatea încadrării în funcția de procuror general, inclusiv a persoanelor care au experiență corespunzătoare atât în țară cât și peste hotare”, a declarat ministrul.

Fiind întrebat dacă va participa la concursul privind preluarea șefiei Procuraturii Fenerale, Litvinenco a negat, spunând că nu întrunește condițiile prevăzute de lege.

Eu, procuror general? Nu, eu am o funcție pe care o exercit deocamdată”, a spus Litvinenco.

De menționat că mandatul lui Dumitru Robu, actualul procuror general interimar se va încheia în luna octombrie a acestui an. Robu a fost desemnat de către CSP să preia funcția de procuror general interimar, după suspendarea lui Alexandr Stoianoglo.

Robu a mai deținut această funcție de interimar, în vara lui 2019, atunci când l-a precedat tot pe Alexandr Stoianoglo, acesta fiind numit de fostul președinte Igor Dodon în această funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: