„Eu și singur pot consulta pe oricine”. Cum s-au găsit polit-tehnologi străini în staff-urile electorale ale lui Sandu și Dodon
Full Article 5 minutes read

„Eu și singur pot consulta pe oricine”. Cum s-au găsit polit-tehnologi străini în staff-urile electorale ale lui Sandu și Dodon

Partidul PAS a declarat că Igor Dodon, candidatul la funcția de președinte, este consultat de polit-tehnologi din Rusia, care au venit pe ascuns în Moldova. Și au cerut ca Serviciul de Informații și Securitate să investigheze cazul. Cu o acuzație similară a venit și Partidul Socialiștilor, care susține că pretendenții la fotoliul prezidențial Maia Sandu și Renato Usatîi sunt consultați de experți din România. Și socialiștii s-au adresat către SIS. NM a analizat, ce atribuție are în acest sens serviciul special și dacă sunt legale astfel de consultări.

Demersul PAS

Declarația Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) a apărut pe pagina oficială de Facebook a partidului, la 13 octombrie. Aceasta a fost publicată de Igor Grosu, președintele fracțiunii parlamentare PAS.

„Deputații PAS au primit informații din surse sigure precum că în Republica Moldova a „aterizat” pe ascuns o echipă de câteva zeci de „polit-tehnologi” din Federația Rusă, coordonată direct de Olga Grak”, se spune în declarație. Cei de la PAS susțin că aceste persoane au fost invitate pentru acordarea sprijinului în alegeri candidatului Igor Dodon, dar „costurile contractării acestor consultanți nu sunt declarate la Comisia Electorală Centrală”.

În acest sens, Igor Grosu a transmis un demers către SIS prin care solicită instituției să investigheze „modul în care aceste persoane au intrat în Republica Moldova, să afle scopul vizitei, precum și să stabilească modul de finanțare a activității acestor consultanți”.

Demersul PSRM

Cu un demers asemănător din partea Partidului Socialiștilor către SIS s-a adresat la 15 octombrie și deputatul Bogdan Țîrdea. Comunicând despre aceasta pe pagina sa de Facebook, el a menționat: „Trăiești cu lupii, urli ca lupii”.

În demersul său, Țîrdea a făcut referire la informațiile din presă, precum că „un grup de polit-tehnologi din România, condus de Andrei Stoiciu i-ar consulta pe Maia Sandu și Renato Usatîi în campania electorală pentru funcția de președinte al RM”. Țîrdea a cerut de la SIS informații despre cine face parte din echipa condusă de Stoiciu, „există și alți consultanți externi, care o consultă direct sau indirect pe candidatul M. Sandu”, cât costă serviciile acestora, „sunt sau nu indicate cheltuielile respective la Comisia Electorală Centrală” și „care sunt scopurile urmărite de acești consultanți”.

Țîrdea a mai menționat în demersul său că acești consultanți l-au servit anterior pe Plahotniuc, fostul lider PDM, care este acuzat în câteva dosare penale în Moldova și în Rusia.

Ce spun cei din staff-urile electorale ale candidaților

Într-un comentariu oferit pentru NM, Liudmila Munteanu, secretarul de presă al candidatului la funcția de președinte Igor Dodon, a spus că informația despre activitatea polit-tehnologilor ruși în favoarea lui Dodon „este stranie și nu are nimic în comun cu realitatea”. „Igor Dodon și colegii săi au participat în mai multe campanii electorale. Este o echipă competentă, care nu are nevoie de ajutorul specialiștilor străini. Recomandăm oponenților politici să caute consilieri străini în alte staff-uri electorale”, a spus Munteanu.

La rândul său, Renato Usatîi a declarat pentru NM că nu poate răspunde pentru Maia Sandu, dar răspunde pentru sine. „Că eu am polit-tehnologi din România – este o aberație despre mine pe care a răspândit-o presa fake a Partidului Socialiștilor. Dacă în echipa mea sunt anumite persoane care au vreo legătură cu acest Stoiciu, mâine îmi voi retrage candidatura de la alegeri”, a declarat Usatîi.

Și a adăugat că în general, el nu are niciun fel de PR-iști, consultanți și polit-tehnologi. „Eu și singur pot consulta pe oricine. Dacă aș fi fost polit-tehnolog și aș fi dat sfaturi unor politicieni de astăzi, ratingul lor ar fi fost mai mare. Să iasă SIS și să spună, cine și ce consultanți are”, a propus Usatîi.

Iar serviciul de presă al PAS a declarat că „Igor Dodon devine jalnic”, iar tovarășii săi „au căzut atât de jos, încât creează fake-uri în presă”, pentru ca în baza acestora să se adreseze către instituțiile statului, activitatea cărora este remunerată din contul contribuabililor. „Noi vom stopa această practică după ce îl vom alunga pe Dodon, iar instituțiile statului vor servi poporului și nu hoților”, a declarat serviciul de presă al PAS.

Este interzis de lege?

Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, a menționat într-un comentariu pentru NM că legea nu interzice candidaților electorali să beneficieze de serviciile consultanților străini. „Dacă polit-tehnologii primesc bani pentru aceasta, chetuielile respective trebuie să fie indicate în rapoartele financiare care sunt prezentate la CEC”, a spus el.

Întrebat de NM dacă acești constultanți pot presta serviciile lor în mod gratuit, Boțan a subliniat că în acest caz, este vorba despre un subiect de investigație, cu ce scop ei fac acest lucru și dacă nu este un pericol pentru securitatea națională etc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: