Eurodeputatul Mureșan, la Chișinău: „Siguranța Moldovei este foarte importantă pentru siguranța României și UE”
Full Article 2 minutes read

Eurodeputatul Mureșan, la Chișinău: „Siguranța Moldovei este foarte importantă pentru siguranța României și UE”

Ministrul de Interne Ana Revenco a avut o discuție cu europarlamentarul Siegfried Mureșan. Cei doi au vorbit despre situația de securitate la nivel regional și mondial și modalitățile de fortificare a centurii de securitate a Europei. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne declară că demnitarii au abordat planul de acțiuni pentru dezvoltarea HUB-ului de securitate de la Chișinău.

De asemenea, oficialii au pus în discuție schimbarea paradigmei de securitate la nivel mondial, prin care domeniile intelligence, apărare, afaceri interne și tehnologie sunt abordate integrat în asigurarea securității globale.

Asigurarea lanțului de aprovizionare între Ucraina și Uniunea Europeană a fost un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii.

Sub acest aspect, cei doi oficiali au discutat despre modalitățile prin care infrastructurile din frontierele Republicii Moldova și României, precum și infrastructura de drumuri și cale ferată ale României și Moldovei ar putea fi modernizate și extinse pentru asigurarea fluxului optim de transport pentru cereale, alimente și alte mărfuri, cu intervenția Uniunii Europene.

La rândul său, europarlamentarul spune că „siguranța Republicii Moldova este foarte importantă pentru siguranța României și a Uniunii Europene”.

„Tocmai de aceea mă implic pentru ca Uniunea Europeană să susțină toate eforturile Moldovei de securizare a frontierelor, de combatere a traficului ilegal de orice fel, de gestionare a tuturor pericolelor ce apar. Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, merită tot sprijinul nostru”, a scris Mureșan pe Facebook cu referire la întrevederea cu ministra de la Chișinău.

***

Menționăm că din iulie 2022, Republica Moldova a devenit stat producător de securitate pentru spațiul european. În acest sens, în Cehia, a fost semnat Acordul de înființare a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, care va funcționa la Chișinău.

„Un pas mare pentru liniștea și pacea cetățenilor întregii Europe, printre care se numără și cetățenii Republicii Moldova. Practic, împreună fortificăm centura de securitate a Europei la graniță cu războiul”, declara ministra Revenco.

La rândul ei Maia Sandu susținea că înființarea HUB-ului de securitate la Chișinău „este o veste îmbucurătoare” . „Aceasta înseamnă mai multă siguranță și mai multă stabilitate pentru noi și pentru țările vecine, dar și mai multă protecție în fața amenințărilor aduse de războiul din Ucraina”, preciza Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: