Ex-judecătorul Oleg Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare
Full Article 2 minutes read

Ex-judecătorul Oleg Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare

Magistratul Oleg Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar de tip închis. Este primul judecător trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă la Judecătoria Anenii Noi, sediul Varnița, de magistrata Aurelia Pleșca, informează TV8 pe 3 septembrie.

Procurorii au solicitat 10 ani de închisoare. Sentința a fost luată în lipsa lui Melniciuc, a avocaților acestuia și procurului și va intra în vigoare în momentul în care decizia va fi definitivă.

În 2017, magistratul Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Râșcani, Oleg Melniciuc a fost reținut după percheziții efectuate în biroul și la domiciliul acestuia. Șeful de atunci al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru IPN că judecătorul are calitatea de bănuit într-un dosar care vizează îmbogățirea ilicită.

„La momentul pornirii dosarului s-a stabilit bănuiala rezonabilă că valoarea patrimoniului pe care îl deține judecătorul Melniciuc depășește cu mult veniturile legale pe care le-a declarat”, a spus atunci Viorel Morari.

Oleg Melniciuc a fost printre candidaturile respinse de către președintele țării Igor Dodon la conducerea Judecătoriei Chișinău creată prin comasarea judecătoriilor de sector. Anterior Oleg Melniciuc a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani.

În 2013, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a lui Oleg Melniciuc în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, municipiul Chişinău, pentru un mandat de patru ani. Anterior, Timofti a respins această candidatură pe motiv că magistratul a încălcat Codul de etică de mai multe ori şi a provocat conflicte de interese. Însă candidatura lui Oleg Melniciuc a fost propusă din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Presa a scris că Oleg Melniciuc este finul de cununie al ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: