Ex-ministră a Mediului, critică la adresa autorităților: „Se încearcă transformarea Ministerului în magazin de lemne”
Full Article 3 minutes read

Ex-ministră a Mediului, critică la adresa autorităților: „Se încearcă transformarea Ministerului în magazin de lemne”

Ministra demisionară a Ministerului Mediului, Iuliana Cantaragiu, critică autoritățile pentru faptul că ar fi asociat Ministerul cu procesul de distribuție și de vânzare a lemnelor de foc. Se întâmplă după ce ministerul de resort ar fi publicat pe pagina sa oficială de Facebook o imagine în care este promovat site-ul lemne.md și linia verde la care cetățenii pot primi suport informațional privind lemnele de foc. Cantaragiu a lăsat un comentariu în dreptul imaginii, în care spune că „îi pare rău” că se încearcă transformarea Ministerului în magazin de lemne. Potrivit ei, sarcina Ministerului Mediului este de a proteja resursele naturale, și nu de a „vinde lemne”.

„Îmi pare rău că se încearcă cu disperare să se transforme Ministerul Mediului în magazin de lemne. Mandatul și sarcina principală a Ministerului Mediului este de a proteja mediul și de a gestiona durabil resursele naturale, inclusiv cele forestiere, și nu de a vinde lemne. Că în procesul de gestionare a fondului forestier apar produse precum lemnul de foc, care poate fi vândut, este o activitate secundară. Ce va rămâne în memoria oamenilor după acest exercițiu neinspirat?”, se întreabă fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Ex-ministră a Mediului, critică la adresa autorităților: „Se încearcă transformarea Ministerului în magazin de lemne”

screenshot

Amintim că premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe ministra Mediului Iuliana Cantaragiu în cadrul ședinței Guvernului din 7 septembrie, din cauza subiectului cu privire la distribuirea lemnelor de foc. Prim-ministrul s-a arătat nemulțumit de faptul că site-ul lemne.md, unde urmau să fie publicate informații actuale, nu a fost încă lansat. În replică, ministra Mediului a dat vina pe „partenerii de dezvoltare”, care ar tergiversa procesul. Explicația Iulianei Cantaragiu, însă, nu a fost pe placul prim-ministrei.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Iuliana Cantaragiu a oferit mai multe detalii despre problema apărută, care nu a permis lansarea site-ului. Intervenția de atunci a Iulianei Cantaragiu a fost, ulterior, pe larg criticată în mediul online.

A doua zi după incident, pe 8 septembrie, Iuliana Cantaragiu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Mediului. Cantaragiu nu a precizat atunci care a fost motivul acestei decizii, dar a menționat într-o postare că a avut un an „plin de muncă, reforme și proiecte”.

Pe 7 septembrie, Guvernul a lansat linia verde 080010101 pentru suport informațional privind lemnele de foc, iar mai târziu, pe 16 septembrie, a fost lansată și platforma lemne.md. Aici oamenii se pot informa despre procedurile de achiziționare a lemnului, inclusiv prețuri, contacte ale întreprinderilor silvice și ocoalelor silvice, precum și stocurile disponibile.

De precizat că, la o lună de la demisia Iulianei Cantaragiu, conducerea Ministerului Mediului a fost preluată de actualul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea. Potrivit ordinului semnat de prim-ministra Natalia Gavrilița, Bolea va deține și în continuare funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, iar prin cumul și cea de ministru interimar al Mediului.

Amintim că, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), cetățenii vor putea procura cel mult 5 metri steri de masă lemnoasă per gospodărie casnică în funcție de stocurile disponibile ale Agenției „Moldsilva”.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: