Ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, rămâne în arest. Instanța a respins solicitarea de eliberare a acestuia din motive de sănătate
Full Article 4 minutes read

Ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, rămâne în arest. Instanța a respins solicitarea de eliberare a acestuia din motive de sănătate

Instanța a respins cererea prin care s-a solicitat eliberarea celui de-al treilea președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, din motive de sănătate. Decizia a fost anunțată la finalul ședinței de judecată din 6 februarie, scrie jam-news.

Membrii familiei lui Saakașvili și avocații lui au cerut amânarea sentinței sau eliberarea inculpatului din motive de sănătate și au depus această cerere în instanță.

Litigiile au durat câteva luni. Potrivit avocaților, acum cazul va fi transferat la Tribunalul de la Strasbourg.

Mihail Saakașvili a scris pe Facebook că ședința de judecată din Georgia „s-a dovedit a fi o glumă completă”.

„Cu toate acestea, dovezile noastre s-au bazat pe un studiu detaliat realizat de un grup de medici de top din SUA, Marea Britanie, Elveția și Georgia. Aproape toți m-au văzut, unii de mai multe ori. Experții guvernamentali nu au vrut să mă vadă nici măcar o dată. Dar instanța i-a crezut pe ei, și nu echipa internațională, care a inclus și un laureat Nobel, care a spus că dacă rămân în închisoare, voi muri.

Așa că acum am primit de fapt o condamnare la moarte și voi rămâne în închisoare cu toate bolile mortale și un verdict judecătoresc, pe care nimeni în lume nu-l recunoaște în afară de Rusia. Nu întâmplător Lavrov a lăudat guvernul georgian și m-a atacat de mai multe ori în ultimele săptămâni. Putin mi-a promis că mă va spânzura și se pare că o face prin intermediul marionetei sale, oligarhul Bidzina Ivanishvili”, a precizat ex-președintele Georgiei.

***

Amintim că Saakașvili nu a mai fost văzut în public din aprilie. Șeful centrului „Empatia” Mariam Djișkariani a declarat că expertiza desfășurată de ONG-ul pe care îl conduce a demonstrat că fostului președinte al Georgiei a fost otrăvit. Aceasta spune că analizele din SUA au arătat că în sângele lui Saakașvili s-a depistat bismut, bariu și mercur. Despre posibila otrăvire a vorbit și avocatul fostului politician.

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia, pentru prima oară în ultimii 8 ani. Pentru aceasta, el riscă până la 5 ani de închisoare. În 2013, când a părăsit Georgia, Saakașvili era vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare.

Și pe 5 decembrie 2022, președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a arătat „profund îngrijorată” de starea de sănătate a ex-președintelui Georgiei Mihail Saakașvili. Într-o reacție, deputatul partidului de guvernământ din Georgia „Visul Georgian”, prim-vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru integrare europeană, Levan Karumidze a comentat apelul Maiei Sandu. Karumidze a dat asigurări că Saakașvili este ținut în condiții bune, numind dezinformare zvonurile despre maltratarea fostului președinte. 

Ulterior, pe 21 decembrie, Maia Sandu a declarat că „Moldova se alătură apelului făcut de Vladimir Zelenski, prin care s-a adresat guvernului georgian ca să-i permită fostului președinte să plece în străinătate pentru un tratament”.

Iar pe 4 ianuarie 2023, în fața Ambasadei Georgiei de la Chișinău, un grup de persoane au protestat în sprijinul fostului politician. Mitinguri au avut loc și la Tbilisi, dar și în 14 țări din întreaga lume. Ulterior, Saakașvili a mulțumit persoanelor care au participat la acțiunea #SaveMisha.

Apropiații ex-președintelui Georgiei Mihail Saakașvili au publicat pe 1 februarie imagini cu politicianul, în timp ce acesta s-a alăturat online unei ședințe de judăcată.

Pe 2 februarie, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a venit cu un nou mesaj în contextul stării de sănătate a ex-președintelui Georgiei Mihail Saakașvili. Șefa statului moldovean spune că „starea fizică critică a lui Mihail Saakașvili este extrem de îngrijorătoare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: